Robo_Roach

От следващия месец Backyard Brains стартира продажбата на Bluetooth RoboRoach – първият киборг, който ще е комерсиално достъпен. Цената му е сравнително евтина – само 99.99 американски долара, а той се използва лесно. След „кратка операция“, потребителите закачват електронна раница на гърба на хлебарка и след това използват своите смартфони за стимулация и контрол на животното.

Основателите на Backyard Brains се казват Грег Гейдж и Тим Марзуло. Те започват създаването на киборга след събиране на средства чрез KickStarter през 2010 година. Въпреки, че разработката на RoboRoach стартира преди три години, идеята за нея се върти в главите на създателите й още в университета, докато провеждат неврологични експерименти. Фамилията на Грег страда от депресия и други неврологични болести и точно заради това се усилва неговият интерес към неврологията. Той създава забавен и комерсиален продукт, който да подсили публичния интерес към неврологичните заболявания.

„Неврологичните заболявания са гадни“, казва Грег. „Идеята е да накараме хората да се интересуват повече от човешкия мозък“.

Грег и Тим първоначално искали да направят от продукта образователен проект. Студенти от цялата страна извършват експерименти с бета версията на RoboRoach, събирайки данни, които на по-късен етап помагат на Backyard Brains да усъвършенстват своя модел.

Съществува само един проблем с хлебарката на момчетата. Киборгът не може да се контролира изцяло, защото след няколко минути хлебарката се научава да игнорира батерията, закачена на гърба си. Ако тя се върне в своята клетка и излезе отново, сигналът отново започва да работи, но след няколко дни животинчето спира изцяло да реагира на командите от смартфона.

През 2000 година Университетът на Ню Йорк провежда подобен експеримент с мишки, но тогава учените контролират животните чрез лаптоп, а не смартфон.

Учените от Backyard Brains ще трябва да се справят и с друг проблем. Това е огранизацията за защита на правата на животните PETA. В имейл до Vice PETA обяснява, че защитниците са „изключително ядосани“ на учените, които третират животните като играчки Lego. Говорител на компанията пише, че е „напълно неприемливо да се отнасяме така към всички форми на живот, колкото и да са малки те, защото те не могат да разберат цялостно какво се случва с тях“.

Грег осъзнава, че защитниците на животните не искат да се провеждат подобни тестове, но той смята, че проблемът не е там. Според него проблемът е, че тези компании се притесняват, че някой ден подобна технология може да се използва и върху хора. Двамата учени тотално отричат да имат подобни намерения.