braille-smartwatch-dot часовник

Според световната здравна организация в момента по света има около 285 милиона души, страдащи от зрителни увреждания. От тях 39 милиона са класифицирани като слепи. Тези хора имат възможността да се докоснат до модерните технологии и да ги използват като всеки един от нас, само че те са прекалено скъпи. Брайловите умни устройства, които в момента са на пазара, са на цени от хиляди долари. А технологиите могат да помогнат на слепите по толкова много начини.

Ето защо се появи южнокорейският стартъп Dot. Хората от компанията искат да предоставят на тези с увредено зрение възможността да комуникират пълноценно. От тях ще видим първия брайлов умен часовник, който има за цел да позволява свободното четене на съобщения само с докосването му.

Вместо Siri да прочита SMS от любим човек с почти роботския си глас, всеки би предпочел сам да прочете текста и така да чуе гласа на изпращача. Така съобщението придобива много по-личен характер. Затова и Dot включва малка гладка повърхност, върху която се намират четири групи от по шест „точки“ – те се повдигат и оформят един по един брайлови знаци, давайки възможност на сляп човек да чете съобщения без проблем. Бързината за смяна на знаците може да бъде контролирана в зависимост колко бързо чете ползвателят.

Умният часовник на Dot ще може да се свързва с всяко едно умно устройство, а батерията му ще издържа около 10 часа. В Корея той вече е тестван на различни брайлови дисплеи, включително на банкомати и ЖП гари, като часовникът работи точно както се е очаквало. Премиерата на революционното устройство ще е скоро, а Dot смята да произведе около 10 000 бройки от умния часовник до края на годината. Най-хубавото обаче е неговата цена – той ще струва по-малко от 300 долара.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS