Ето как изглеждаше пълното слънчево затъмнение от САЩ вчера

Грандиозно!

0

Вчерашното пълно слънчево затъмнение, видимо от територията на САЩ, бе най-зашеметяващото такова за последните сто години. Десетки хиляди души от цял свят се събраха по пътя на лунната сянка (т.нар. path of totality — местата, от където видимо слънцето ще бъде изцяло закрито от Луната), за да наблюдават нещо грандиозно.

Поради механиката на орбитите на Слънцето и Луната, слънчевите затъмнения са сравнително редки явления. Случват се по време на новолуние, най-малко два пъти в годината и най-много пет. Пълните слънчеви затъмнения пък са още по-редки, защото не са видими от цял свят и ако искате да видите такова на живо, 100% ще ви се наложи да пътувате. В началото на 2015 година пълно слънчево затъмнение бе видимо от северозападна Европа (и частично в останалата част). Последното пълно слънчево затъмнение, видимо от България, бе на 11 август през далечната вече 1999 година (и то наблюдаемо само от източната част на страната).

Тази година слънчевото затъмнение зарадва жителите на САЩ. Пътят на лунната сянка премина по диагонал през Северна Америка, започвайки от щата Орегон и завършвайки в Южна Каролина.

Български астрономи също бяха в САЩ, за да наблюдават явлението. Между тях беше и Ганчо Ганчев, организатор на българската експедиция до САЩ и докторант в катедра Астрономия на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Една от неговите брилянтни снимки в момента на пълната фаза можете да видите в началото на текущата статия.

Разбира се, вчерашното пълно слънчево затъмнение бе видимо и от космоса. По-долу можете да видите кратко видео, показващо как лунната сянка преминава по повърхността на Земята, заснето от сателит на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще бъде видимо от Южна Америка на 2 юли 2019 година. Ако пък чакате такова в Европа, ще трябва да имате търпение до 2026 година, когато тук ще можем да му се насладим на 12 август.

Като за финал, вижте и една снимка на слънчевия диск вчера, частично покрит от луната. Фотограф на NASA е заснел тази снимка, на която ако се загледате, ще забележите, че пред Слънцето в този момент е преминала и Международната космическа станция.

Международната космическа станция минава пред слънчевия диск по време на затъмнението на 21.08.2017 г. | Снимка: NASA