Още март месец разбрахме, че Instagram ще започне да показва снимките на приятелите ви в ред, различен от хронологичния такъв – мрежата ще започне да използва т.нар. machine learning, за да започне да показва „най-интересните“ според тях неща на първо място. Новината причини бълването на ядосани постове от страна на хиляди недоволни потребители, между които и известни личности, които се притесняваха, че съдържанието им ще се изгуби във фийда на последователите им.

Малко по-късно Instagram ни увериха, че „фийдът ни няма да се промени“, поне за сега. Те обещаха, че ще ни известят, когато това стане. Е, дами и господа, този момент дойде. От днес официално фийдът на Instagram става контролиран от алгоритъм и вече наистина няма да виждате снимките и видеата там в хронологичен ред.

Ако всичко това ви напомня на историята с Facebook преди няколко години, това е защото е така. От известно време Instagram е собственост на Марк Зукърбърг и компания, така че този ход беше само въпрос на време. Въпросът е как ще се отрази това на активните Instagram потребители.

От днес очаквайте да виждате все повече постове от акаунти, чийто снимки харесвате и коментирате, активно пропускайки снимки на ваши приятели, които споделят съдържание доста по-рядко…

Ето го и блог поста с официалното съобщение от Instagram.