Художествена интерпретация на повърхността на Proxima b | Снимка: ESO / M. Kornmesser

Преди дни ви съобщихме, че според анонимен източник предстои публикуването на проучване за екзопланета, обикаляща около червеното джудже Проксима Кентавър от тройната система Алфа Кентавър. Това се оказа вярно и статията се появи в най-новия брой на престижния научен журнал Nature. Някои го наричат откритието на века.

Екзопланетата, за която говорим, е изненадващо подобна на Земята. След дългогодишни изследвания на орбиталните влияния на планетата върху нейната звезда, учените са установили, че около Проксима Кентавър обикаля малка скална планета с маса 1,3 пъти тази на нашата родна планета. Тя е изключително близко до звездата си, орбитирайки само на 7,5 милиона километра от нея (за сравнение, Земята обикаля около Слънцето на приблизително 150 милиона километра). Това прави орбитата на Proxima b, както е кръстена за сега планетата, дълга само 11,2 дни. Астрономите обаче, с водещ проучването д-р Гилем Англада-Ескуде от университета Куин Мери в Лондон, смятат, че е напълно възможно Proxima b да е годна за живот. Това я прави най-близкия до нас такъв кандидат.

Сравнение между орбитата на Proxima b и Меркурий | Снимка: ESO / M. Kornmesser / G. Coleman
Сравнение между орбитата на Proxima b и Меркурий | Снимка: ESO / M. Kornmesser / G. Coleman

Макар че орбитата на Proxima b е толкова близо до нейната звезда, учените изчисляват, че температурата на повърхността ѝ може да е близка до тази на Земята, тъй като Проксима Кентавър е много по-хладна от нашето слънце. Не взимайки предвид парниковия ефект от евентуална атмосфера, температурата на повърхността може да е около -40°C. За сравнение, ако не смятаме парниковия ефект на Земята, температурата тук би била -20 градуса по Целзий. За сега обаче не знаем нищо повече за Proxima b, тъй като тепърва предстои да разберем дали тя има атмосфера. Тъй като астрономите са открили също, че планетата бива бомбардирана от голямо количество космически рентгенови лъчи, не е ясно дали това не е унищожило евентуалната ѝ атмосфера. Всичко зависи от това къде точно се е формирала планетата.

Друго важно нещо е дали на повърхността на Proxima b има вода. Температурите със сигурност го позволяват, но дали такава има е отново въпрос, засягащ формирането на системата и планетата в частност. Ако в ранния си стадий върху нея са падали комети, те може да са донесли вода, както смятаме, че е станало на Земята.

Художествена интерпретация на Proxima b | Снимка: ESO / M. Kornmesser
Художествена интерпретация на Proxima b | Снимка: ESO / M. Kornmesser

Друг интересен факт е, че Proxima b е приливно заключена към Проксима Кентавър. Това ще рече, че едната ѝ страна винаги гледа към звездата и там е вечен ден, докато другата е обляна в тъмнина. Само си представете какво би било да посетиш подобно място!

След потвърждаването на планета около Проксима Кентавър, начинанието Breakthrough Starshot на Стивън Хокинг и руският милионер Юри Милнер (за изстрелване на малък кораб към системата Алфа Кентавър), изведнъж се превърна в още по-интересно за всички, които се интересуват от това сами ли сме във Вселената.