хакерски атаки

Изследователи от американския университет Carnegie Mellon са разработили програма за предсказване на хакерски атаки върху уеб сайтове. Методологията бе оповестена в презентация, която разкрива как точно действа инструментът.

Целта на учените е да се ограничи заплахата от злонамерени атаки чрез внимателен и подробен анализ на определени променливи в сайтовете. Разработеният от тях софтуер сканира интернет сайтовете и техни минали версии, за да открие как те се развиват с времето. Тази информация се обработва и се откриват повтарящи се действия, които биха причинили проблем в сигурността. Инструментът класифицира сайтовете и постоянно следи тяхното развитие, така че да се адаптира към непрестанно променящата се среда. Освен технически характеристики, програмата анализира и каченото съдържание, както и неговата структура.

Подобрените алгоритми за извличане и обработване на информация, както и машинното обучение на софтуер да се адаптира към динамичните условия, са предпоставка за създаване на интелигентна система за сигурност. Учените до този момент са отчели успеваемост на техния проект от 66%. Софтуерът все още е в етап на активна разработка, а неговите създатели се надяват на бъдещ успех. Инструментът ще се предлага свободно за ползване.