На 82-годишна възраст, вчера почина американският астронавт Юджийн Сърнън. Той беше известнет като последният (за сега) човек, стъпил на лунната повърхност като част от последната мисия на NASA до Луната — Apollo 17.

„Дори и на 82 години, Джийн бе страстен в споделянето на желанието си да види продължаващото изследване на космоса от страна на човека; насърчаваше лидерите на нашата нация и младите хора да не му позволят да остане последният човек, стъпил на Луната“, споделиха от семейството му.

Сърнън е роден в Чикаго, на 14 март 1934 година. Получава бакалавърската си степен по електроинженерство от Университета Пердью. По-късно става магистър по авиационно инженерство във Военноморската школа на САЩ. През 1963 година бива избран за астронавт на NASA заедно с Бъз Олдрин (Apollo 11), Алън Бийн (Apollo 12), Майкъл Колинс (Аполо 11), Ръсел Швейкарт (Apollo 9) и други.

По думите на директора на музея Air & Space в Сан Диего Франсис Френч, „Като последният човек, който е стъпил на повърхността на Луната, [Сърнан] усещаше отговорност не само да споделя спомените си, но също така да вдъхновява младите хора да станат изследователи. Той силно се надяваше, че ще доживее да види някой друг да вземе нежеланата от него титла на последния човек, стъпил на Луната.“

gene-cernan-apollo-nasa-1Юджийн Сърнън е летял в космоса общо три пъти — като пилот на Gemini 9, като пилот на лунния модул за Apollo 10 (последната тестова мисия. Обикаля в орбита около Луната 31 пъти и снишава на 14,3 км. от лунната повърхност) и най-накрая като капитан на Apollo 17 (последната мисия на NASA до Луната). Преди да се прибере в лунния модул и да се върне на Земята, Сърнън изрича следната реч:

„Боб, тук Джийн. Аз съм на повърхността; и докато правя последната стъпка на човека от повърхността, обратно вкъщи за известно време — но да се надяваме не за твърде дълго — бих искал да кажа това, което вярвам историята ще запомни: че предизвикателството за Америка днес изгражда съдбата на човека в бъдеще. Докато напускаме Луната при Бик-Литров, заминаваме, ако е рекъл Бог, тъй както ще се върнем — с мир и надежда за цялото човечество. На добър час, екипаж на Аполо 17.“