Тези от вас, които следят моите публикации, вече знаят, че съм се съсредоточил върху Nokia и Windows Phone. Искам да разгадая тази мистерия и всички митове за това, че WP не е на нивото на останалите операционни системи – Android и iOS. Бидейки потребител, а и експерт в този тип технологии, мога да заявя, че съм бил, а и още съм, собственик на устройства с всяка от изброените горе операционни системи. Защо? Обективност, драги читатели, обективност! Опитвам се да преценя силите и възможностите на всички операционни системи, за да мога да предавам коректно информацията за всяка една от тях. За да бъдеш напълно обективен обаче, трябва да опиташ устройства с различен вкус, не само скъпите флагмани, но и тези, които се харесват на потребители с по-малки бюджети. Днес ще ви разкажа за впечатленията си от прекараното време с Nokia Lumia 735 и Nokia Lumia 830.

ВИЖ ОЩЕ: 5 неща, които Nokia направи преди Google

Nokia Lumia 830 – телефон от среден клас както като цени, така и като хардуер. Поредният качествено изглеждащ наследник на Lumia поколението, който се доближава визуално до прекрасната Lumia 930, която притежавам и ползвам от известно време. Имам добра възможност да съпоставя флагмана в серията с този бюджетен избор в средния клас. Освен с визуалните си черти, телефонът ме грабва с автентичните цветове, който има екранът му. Определено не са толкова наситени, колкото са тези на AMOLED-а в Lumia 930, но ги сравнявам директно с тези на LG G3. Резолюцията на Lumia 830 e 720p, което е значително по-малко от това, което предлагат доста други телефони в този клас, но не е невиждано. Ползвайки телефона от нормално разстояние, аз лично не виждам нищо, което да ме накара да съжалявам, че това устройство не е FULL HD. Процесорът е бърз, а лагване не се вижда никъде в интерфейса, макар че е значително по-слаб от този в Nokia Lumia 930. Snapdragon 400 е процесор, на който се доверяват много производители, което ме кара да мисля, че за телефон от  този клас е напълно нормален избор. Единствено при игрите няма как да кажа, че се справя толкова добре, колкото много други Android устройства в този, а и в по-ниския ценови клас. Единствените проблеми със скоростта бяха във Viber, но отчитам това като проблем на Viber при изготвянето на приложението и оптимизацията му.

[rquote]Камерата на Lumia 830 e „само“ 10 мегапиксела![/rquote]

Това е параметърът, който ме стресира най-много. Аз съм мобилен фотограф и акцентът върху камерата винаги е голям,  когато пиша за дадено устройство. И тук, както в повечето случаи, Nokia седи гордо и с вдигната глава, когато представя този модел. Камерата на Lumia 830 e наистина добра и представя изключителен детайл на изображението. И тук, както в повечето флагмани, оптичната стабилизация е един от основните виновници за качествените снимки, които прави този mid-range телефон.  Не е изненада, че цялостното ми мнение за телефона се влияе и от добрата камера, която притежава. За жалост при Nokia Lumia 735 нещата не стоят по същия начин.

Nokia Lumia 735 е за хора, които искат качествен смартфон на добра цена, но не разчитат на камерата. Със своите 6.7 мегапиксела, камерата на Lumia 735 не блести с нищо. Да, качеството на светло е добро, но за тъмно не можем да говорим. Добра предна камера се грижи за вашите селфита, като 5 мегапиксела са идеална резолюция за това. Заснемането на видео също е функция, която просто присъства в този модел. [lquote]Lumia 735 е за по-скромните потребители[/lquote]Като оставим камерата настрани и се фокусираме върху останалите параметри, няма как да не спомена екрана. 720p AMOLED екран с 316 пиксела гъстота. Какво значат тези цифрички? Страхотни и наситени цветове, идеална резолюция за вашето око, което работи върху площ от 4.7“ площ на екрана. Процесорът и тук е Snapdragon 400, което е нормално за този клас устройства. Бърз, ефективен и задоволителен са думите, с които искам да го опиша. Приложенията работят адекватно, а операционната система се движи естествено и без лагване.

Дизайнът на телефона е добре познат за всеки, който следи продуктите на Nokia. Конструкцията е солидна, а единственото, което ми направи негативно впечатление, е отсъствието на отделен бутон за снимане, както е при повечето телефони на Nokia от Lumia серията. Да, това не е камерафон, но удобството да имаш отделен бутон за камерата е нещо, което трябва да навлиза масово.

Като обобщение искам да кажа, че това са телефони с доста конкуренция от страна на много Android производители, но за ценовия си клас смело твърдя, че са в горната половина на препоръчваните от мен устройства. Ако ви трябва устройство, което да ви е полезно в работата, организацията и социалните мрежи, не се колебайте и се доверете на опита на Nokia. Макар това да са последните Lumia телефони с логото на Nokia, смея да твърдя, че ценностите на компанията ще продължат да се реализират и в наследниците на тези прекрасни телефони.

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ LUMIA 735

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ LUMIA 830