Още през декември месец миналата година научния свят избухна в спекулации когато учените от ЦЕРН обявиха интересни данни от Големия адронен ускорител на частици. Тогава попитахме „Открили ли са физиците от ЦЕРН нова частица?“, но сега въпросът е различен – ново предложение от група учени казва, че може би става въпрос не за една, а за няколко нови частици, които може би са били открити.

Корейско-американска колаборация предполага, че резултатите от 750 GeV (равни на общата маса на около 800 протона) може да не са енергията на една частица, а много такива с по-малки маси. Докладът на учените е публикуван в журнала Physical Review Letters.

„Това беше един много изненадващ резултат и загадна едновременно, защото животът и масата на една частица могат да разкрият много повече от просто нова открита такава“, са думите на Кионгчул Конг, професор по физика и астрономия в университета в Канзас. „Не твърдим, че това е ново откритие и имаме нужда от още данни.“

Както казахме, учените предполагат, че е непълно възможно да става въпрос за повече от една частица. Ако това се окаже така, то представите ни за елементарните частици, изграждащи света, ще се променят изцяло. ЦЕРН може да ни разкрие нещо повече от Стандартния модел на физиката на елементарните частици (градивните единици, които смятаме, че изграждат материята около нас).

От ЦЕРН Ще съобщях допълнителна информация относно проучването около тези 750 GeV, като това ще стане на Международната конференция по физика на високите енергии (International Conference on High Energy Physics) тази седмица. Тя ще се проведе в Чикаго между 3 и 10 август.