Полицията в Южен Уелс, Великобритания е успяла за първи път да идентифицира дилър на наркотици посредством негови пръстови отпечатъци, заснети в снимка, публикувана в месинджър приложението WhatsApp.

Фотото изобразява ръка, която държи хапчета екстази и е било открито в смартфона на друг наркотрафикант, който е арестуван в Уелс. За разлика от САЩ, полицията във Великобритания има право на достъп до съдържанието в телефоните на арестанти. Така е открита и въпросната снимка.

Въпреки че на нея не се виждат никакви лица, нито дори целите пръсти на човека, държащ хапчетата, видимата част от отпечатъците е била достатъчна, за да бъдат сравнени те с тези на други потенциално заподозрени. В резултат е хванат още един нарко-дилър – собственик на въпросните пръсти.

Това е първият подобен арест в историята, но анализатори очакват подобни случаи в бъдеще да станат ежедневие. След успеха на органите на реда в Уелс, техният изследователски отдел е получил множество снимки от полицейски участъци в други региони на Великобритания с молба за откриване на заподозрени лица.