Полицията

Нови доклади на Kaspersky и Citizen Lab съобщават за нов вирус ( malware ), който ще се използва от органите на реда с цел наблюдение и проследяване на гражданите по цял свят. Чрез Remote Control System, който се имплантира физически или дистанционно, телефонът ви може да бъде „заразен“ от полицията. След това органите на реда могат да следят местоположението ви, да записват, да наблюдават през камерата на телефона и т.н. Вирусът се развива най-добре в Android OS среда, но iOS също може да бъде атакувана, ако телефонът е с JailBreak.

Hacking Team е компанията, разработила този продукт и в последствие продала го на полицията. Все още не е ясно къде точно се използва RCS, но първоначалните статистики сочат към Саудитска Арабия, където вирусът е вкаран в приложението „Qatif“. Докладът също така включва карта от презентация на Hacking Team, която показва офиси на шерифите в Лос Анджелис, което от своя страна води до съмнения за съвместна работа с полицията там.

Hacking Team заявява, че няма да продава продуктите си на правителствата, които са в черния списък на НАТО, но критиците казват, че инструментът на компанията вече е бил използван срещу продемократични марокански журналисти и най-малко един американски гражданин.