През последните години отворените платформи за изработка на сайтове се разпространяват с изключително бързи темпове. Само на най-популярната сред тях – WordPress – вече се пада дял от над 31% от всички сайтове в мрежата и този показател продължава да нараства. Тенденция, която направи притежанието на функционален уебсайт много по-достъпно за малки и новостартирали фирми, за представители на свободните професии, както и за обикновени ентусиасти.

Причините за ръста

Има двете основни причини за възхода на най-популярната платформа с отворен код. Първата е в изключително лесното инсталиране и работа с нея. Тази лекота позволи дори на хора без никакви познания по уеб програмиране да си създават и развиват пълноценни уебсайтове. Втората причина е в богатство от функционалности, които могат лесно да бъдат добавени към един WordPress уебсайт под формата на разширения (плъгини) и шаблони (теми).

Стотици хиляди плъгини и теми са достъпни свободно в интернет – някои напълно безплатно, а други – срещу малки суми от порядъка на 10 – 100 щ. долара. Всичко това позволява лесно да добавим към своя уебсайт функционалности като например контактни форми, многоезичност, слайдери, защита от спам в коментарите, пълноценен електронен магазин и др.

Потенциални проблеми

Платформата WordPress и базираната на нея екосистема от приложения може и да са едно от най-мащабните явления в цялата история на интернет, което оказва огромно влияние върху сектора. Лекотата и удобството, което те предлагат, обаче са „нож с две остриета“, който лесно може да „пореже“ и собствениците на сайтове.

Лесният достъп до безплатни теми и разширения улеснява много създаването на уебсайт на ниска цена. С този подход обаче трябва да се внимава, защото много често непознатите безплатни приложения могат да се окажат опасни. Възможно е те да съдържат вируси или най-малкото да са уязвими, тъй като не се поддържат редовно“ – споделя Марио Пешев, водещ специалист по WordPress в България, който участва в развитието на платформата и е създател на компанията DevriX.

През годините той е натрупал ценен опит в изграждането на проекти, базирани на WordPress и е добре запознат с потенциалните проблеми и подводни камъни. Той споделя с читателите на Smartnews.bg ценни съвети, които е добре да следваме при създаването на сайтове с тази платформа. „В DevriX имаме три стълба на растеж за всеки проект – стабилност, скорост и сигурност. Успешните проекти целенасочено изграждат структура, която е съвместима и с трите” – обяснява Марио Пешев и изброява някои от ключовите фактори за постигането им.

Използвайте по-прости плъгини

Повечето плъгини (по подразбиране) са като швейцарски нож – опитват се да постигнат неограничен брой цели, без да се фокусират върху качественото изпълнение. “Аз препоръчвам Linux подход, при който почти всички инструменти на ниско ниво решават само една проста задача едновременно. Това позволява надграждане с прости модули, вместо тежки и потенциално опасни такива” – разказва основателят на DevriX.

Внимавайте с безплатните теми

Разнообразието от безплатни шаблони (теми) за WordPress е сред най-големите предимства на работата с тази платформа. То обаче не означава, че не трябва да внимаваме какво използваме. Първата стъпка в тази насока е при избора на тема да проверим колко често се обновява тя, колко пъти е инсталирана и какви са отзивите и оценките за нея. Това обаче не винаги е достатъчно и най-добре е да инвестираме в платена тема.

„Платените продукти са платени с причина. По Facebook групите масово се търсят теми от торенти и други подобни сайтове. Проблемът е, че 99% от тях са с вируси и е много вероятно да крадат информация от сайта ви” – добавя още Марио Пешев.

Как да изграждаме функционалност

Според специалиста, тежките теми могат да бъдат много по-опасни. Екипът, отговарящ за безплатните теми в WordPress.org, многократно е казвал, че “темите са за презентация, а функционалността е дял на разширенията”. Затова, според Марио Пешев, най-ефикасното решение е избор на максимално проста, елегантна тема, без залитане по излишна функционалност. “Колкото по-гъвкава изглежда една тема, толкова по-вероятно ще създава проблеми със стабилността и бързодействието на сайта, наред с рискове за сигурността” – убеден е мениджърът на DevriX.

Сподели
Предишна страницаHuawei представя новия си флагман на 16 октомври
Следваща страницаБонуси за новорегистрирани играчи в bet365
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.