Румъния
All Pic Credit: channel4

Румъния през 21-ви век може да се похвали с десетки неща, но има и едно, което със сигурност не дава повод за гордост на държавата. В Букурещ съществува „град“, невидим за нормалните хора, които ходят на работа, имат семейства и се забавляват през свободното си време. Този град е под земята. Изграден от канали и тунели, той е дом за десетки мъже, жени и деца, които са намерили убежище в това място, изпълнено с наркотици, СПИН и всякакви други болести.

Видеото съдържа кадри, които може да са неподходящи за всеки!

 

След падането на Чаушеску, десетки деца от домовете в Румъния отиват на улицата, където потъват на дъното. Започва една тотална деградация, без възможност за каквото и да било развитие и интеграция в онова, другото общество. Намирайки дом в тунелите, те създават един друг град, който оживява късно следобед, когато наркотиците отпускат малко съзнанието на всички и те започват да изскачат изпод дупките в земята. Тези стари тунели първоначално са били част от великия замисъл на Чаушеску за централно отопление на града, но сега намират друго приложение.

Макар да изглежда примитивно и недодялано, в това общество цари ред, дисциплина и има йерархия, която се спазва. В тунелите не можеш да влезеш просто ей така, защото ти се иска да видиш какво има. Там може да отидеш само с покана, която не се издейства лесно, защото така или иначе вече е пренаселено. А вътре първо се натъкваш на изключителната топлина, която те връхлита. След това е миризмата от така наречения „Aurolac“ – боята, която вдишват зависимите от малките черни торбички. Накрая идва и музиката, която не спира.

Тук се появява и „Брус Лий“. Мъж на средна възраст, който е бивш участник в улични боеве. След като приключва кариерата му на уличния ринг, той си прави татуировката „Брус Лий, Крал на каналите“ и се превръща в своеобразен водач на хората в каналите. Основните му дейности се състоят в това да подсигурява пари, дрога и да се грижи за реда.
Привидно лесни, тези задължения невинаги се изпълняват толкова безпроблемно, но все пак Брус Лий се радва на уважение в подземното общество. И преди да го помислите за пълен бездарник, Брус Лий се оказва и баща, макар и не биологичен, на Нико. Хлапе на 17 години, но изглеждащо доста по-малко, Нико бива отгледан под крилото на Брус Лий и една жена. Тя не е член на подземния свят, а е обикновен жител на Букурещ, който все пак е приел детето и се грижи за него с надеждата то да спечели нещо повече в живота от черна торбичка с дрога.

Това е светът, който се крие под улиците на румънската столица. Невидим за света над него, той се развива, а по-лошото е, че се разраства. Още по-жалкото е, че това не се случва само в Румъния, а и на много други места по света – но днешната история е за голямото семейство на Брус Лий, Крал на каналите.