Windows Phone умря. От вчера Microsoft вече официално не поддържа мобилната операционна система, три години след ъпдейта от Windows Phone 8 към 8.1. Според AdDuplex, 80% от всички мобилни устройства с Windows, използват или Windows Phone 7, или Windows Phone 8 / 8.1. Само 20% от активните мобилни телефони с Windows работят под по-новата Windows 10 Mobile.

Въпреки, че компанията все още поддържа Windows 10 Mobile, не е ясно колко и какви ъпдейти ще получава операционната система за в бъдеще. Creators Update например не донесе нищо кой знае колко ново на потребителите. Не е ясно и колко от десктоп функционалностите на следващият Fall Creators Update ще бъдат пуснати и за мобилната версия.

Според последните реструктурирания на Microsoft изглежда, че те са загърбили мобилните услуги (поне от гледна точка Windows) и най-вероятно ще поддържат Windows 10 Mobile до 2018 година, когато ще изтече срокът и за нейната поддръжка.

Последните данни сочат, че 99,6% от всички мобилни устройства са с операционна система Android или iOS. Може би точно за това Microsoft са решили не да се конкурират с Google и Apple, а да разработят приложения, които да направят iOS и Android по-удобни за работа заедно с десктоп версията на Windows 10.