Image credit: kwong / ifanr
Image credit: kwong / ifanr
Image credit: kwong / ifanr

Според Холандския надзорен орган за защита на данните практиката на Google да събира информация за своите потребители от всички свои услуги без тяхното съгласие нарушава холандските закони.

Направената промяна през 2012г. по отношение на политиката за поверителност на Google даде на компанията правото да съчетава и събира лична информация от своите множество продукти и услуги, включително информация за плащания, и данни за местоположение. Въпреки това Холандският надзорен орган за защита на данните установи, че компанията нито информира предварително потребителите си за тези свои практики, нито търси тяхното съгласие.

“Google създаде и контролира една невидима паяжина от наши лични данни без нашето одобрение. А това е забранено от закона” , заяви Джейкъб Констам, председател на Холандския надзорен орган в свое изявление.  Констатацията на г-н Констам разбира се не може да доведе до моментални мерки срещу политиката на Google , но пък американската корпорация е била поканена на изслушване, за да се определи дали подобен тип мерки са необходими.

Въпреки, че направената през 2012г. промяна разгневи редица защитници на личната информация, от Google не смятат, че вършат нещо нередно. Според компанията опростената политика за неприкосновеност на личния живот само може да подобри потребителския опит.

Както във всеки казус и тук има дебат дали Google злоупотребява или не с данните на своите потребители. Противниците на становището на Джейкъб Констам смятат, че ходът не Google е ориентиран само към увеличаването на ефективността на рекламата на компанията. Същевременно Европейският съюз поиска американската компания да забави внедряването на новата си политика докато последиците за неприкосновеността на личния живот биват анализирани. От Google обаче отказаха да съдействат, заявявайки, че корпорацията предварително е уведомила регулаторите за поверителност, които тогава не са повдигнали никакви възражения относно предвидените промени.

Въпреки решението на регулаторите спорните промени доведоха до редица съдебни дела, оспорващи правото на Google да събира и разполага с лични данни. През октомври 2011 г., след месец дълго разследване на законността на промените, Френската национална комисия по свободата и информацията поиска от Google изменение на политиката в рамките на четири месеца, което да доведе до по-добро информиране на потребителите за това как ще бъдат използвани техните данни, но и да зададе по-точни граници за това как ще бъде съхранявана тази информация. През април тази година обаче същата тази комисия, заедно с още пет други държави обяви, че работи по координирането и правоприлагането на необходимите мерки, тъй като Google не е въвела никакви “значителни мерки за привеждане в съответствие” .

От американската компания обаче продължават да твърдят, че тяхната политика за поверителност не е незаконна и обявиха, че си сътрудничат с изследователи, които да следят за спазването на законите.

“Нашата политика за поверителност зачита европейското законодателство и ни позволява да създаваме по-прости и ефективни услуги”, заяви Ал Верни, брюкселският говорител на Google пред Bloomberg. “Обвързахме се изцяло с холандския надзорен орган за защита на данните и ще продължаваме да го правим и за в бъдеще”.