Както вчера ви споменах, беше необходимо време, за да могат от NASA да обработят първите снимки на Плутон отблизо. Ето, че днес първата такава, направена на разстояние от само 12 500 километра, бе публикувана официално. Мога да ви кажа, че е много интересна. На снимката по-горе виждате долният ляв участък, приличащ на „сърце“ (който можете да видите в целия му блясък на вчерашната снимка) от Плутон. Той ни разкрива, че повърхността на планетата джудже всъщност не е такава, каквато очакваме.

Учените години наред предполагаха, че Плутон е сравнително гладък и без интересни географски обекти. Това обаче не е така – планинската верига, видима на снимките, е с височина около 3500 метра и най-вероятно е изградена почти изцяло от воден лед. Това може да означава само едно – предполага се, че планетата джудже е геологически активна. Учените очакват да наблюдават гейзери или дори криовулкани (такива, които изхвърлят лед и вода вместо лава).

Апаратът New Horizons също успя да хване в кадър и малката луна на Плутон Хидра (на снимката по-долу). Тя е с големина около 33 на 43 километра и, както се предполагаше, е с неправилна форма. Хидра отразява около 45% от попадналата върху нея слънчева светлина, което означава, че повърхността ѝ най-вероятно е почти изцяло ледена.

nasa-new-horizons-hydra
Хидра. Снимка: NASA / New Horizons

Останалите малки луни също са били наблюдавани от New Horizons тимът на NASA, но засега нямаме снимки на тях. По-интересното за всички е всъщност изследването на голямата луна Харон. Снимката на Харон по-долу е направена на разстояние 466 000 километра от луната и показва в детайли повърхността на това далечно космическо тяло. Сравнително младата повърхност на Харон също сочи за геологическа активност. Тъмният кратер в горната част, неофициално наричан от учените Мордор, съдържа интересни скали, а също и каньон, който е с дълбочина между 7 и 9 километра. За сравнение, Гранд Каньон е дълбок само 1,6 километра.

nasa-new-horizons-charon
Харон. Снимка: NASA / New Horizons

Освен всичко останало, днес рано сутринта от NASA пуснаха и снимка-карта на част от интересните географски обекти на повърхността на Плутон. Всички те са с много интерсни (но засега неофициални) имена, като например Балрог и Ктулху (чудовището от творбите на Хауърд Лъвкрафт, за което Metallica пеят). Кликнете на снимката за по-голям размер.

nasa-new-horizons-pluto-features
Географски обекти на Плутон. Снимка: NASA / New Horizons

Тепърва се очакват много повече научни данни за системата на Плутон и неговите луни. Всъщност данните са толкова много, че за да получим всички тях ще минат 16 месеца. Представете си – не само че връзката е бавна, а и разстоянията са огромни. Плутон се намира средно на 5 милиарда километра от Слънцето. За сравнение, Земята е средно само на 150 милиона километра от нашата звезда.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS