Снимка: NASA / New Horizons

Както ви казахме вчера, NASA направи изявление относно най-новите си открития за далечната планета джудже Плутон. Късно снощи всички по света разбраха интригуващата новина, че небето на Плутон всъщност е синьо. Това се вижда от красивата цветна снимка по-горе, изпратена от апарата New Horizons, който се намира на 5 милиарда километра от Земята.

Думите на Алън Стърн от NASA по повод откритието са: „Кой би очаквал синьо небе в пояса на Кайпер? Разкошно е“. Излиза, че синьото небе на Плутон се получава по подобен начин както това на Земята – много малки частици в атмосферата разсейват слънчевата светлина и небето придобива син цвят. На нашата планета тези частици са азотните молекули. За сравнение, на Плутон ефектът се получава благодарение на частици, които учените наричат толини – малко по-големи от азотните молекули, и все пак достатъчно малки. Те най-вероятно са червени или сиви на цвят.

Толините за първи път са били засечени в атмосферата на една от луните на Сатурн – Титан. Те се получават като ултравиолетова светлина бомбардира органични съединения във високата атмосфера. Според изследвания на учените азотът и метанът, които са част от атмосферата на Плутон, могат да създадат червени толини. Оттам най-вероятно идва и цветът на повърхността на планетата джудже.

Ще попитате „Защо всичко това е толкова важно?“. Отговорът се крие в това, че може би толините биха могли да играят роля при възникването на живот на други светове. Учените са успели да произведат основните градивни елементи на живота (аминокиселини) чрез експерименти с толини.

Снимка: NASA / New Horizons
Снимка: NASA / New Horizons

Всичко това става още по-интересно, когато добавим и другата новина от вчера – близките снимки на нашия далечен съсед в края на Слънчевата система показват, че на повърхността му има лед. Не какъв да е лед, а воден такъв. Само че не се виждат големи, открити количества. Става въпрос за много, но малки пространства от воден лед. Джейсън Кук и неговите колеги от Югозападния изследователски институт смятат, че голяма част от водния лед е скрит под ледове на други, летливи елементи. Изследванията в тази насока продължават. Спектрален анализ показва, че местата с воден лед съвпадат с тези на повърхността на Плутон, оцветени в червено. Най-вероятно става въпрос за нещо, което свързва толините и водния лед.

Определено тези новини за Плутон са страшно интересни, а също така и важни. Със сигурност те ще породят бъдещи проучвания и нямаме търпение да разберем повече за тази далечна, тайнствена планета джудже. NASA намери вода на Марс, а сега и тук – това е невероятно!

3 Коментари

  1. А как само я извадиха като 9та планета….Мисля че скоро ще решат да се поправят.

  2. На много хора би им се искало, Чичо… Но надали ще стане. Има няколко логични причини за това, една от които е, че ако върнат статута на планета на Плутон, трябва още минимум 5 други като него (които се намират в пояса на Кайпер) също да станат планети…

  3. …а представяш ли си на тях какви интересни неща може да има….

Comments are closed.