Недвижимите имоти отдавна не са това, което бяха. През последните месеци все повече инвеститори придобиват “земя” и “сгради”, но не къде да е, а във виртуалното пространство. И ако си мислите, че това е някаква шега, имайте предвид, че те заплащат десетки, а понякога и стотици хиляди долари за такива въображаеми недвижимости.

Добре дошли в Genesis City – мащабен проект за виртуален град (или виртуален свят) на компанията Decentraland. Тя си е поставила за цел да изгради истински компютърно-генериран мегаполис, който съществува по добре познатия модел peer-to-peer и дори има собствена валута, икономика и правила.

Тук всичко е възможно. Един от посетителите вече притежава гигантски бар с площ 58 000 квадратни метра. Друг изгражда собствен музей. Трети успява да продаде за впечатляващите 200 000 щ. долара “парче земя”, което наскоро е придобил за 13 000 щ. долара.

Истината е, че продажбата на виртуални недвижими имоти за истински долари не е ново явление. Години наред това се случваше във виртуалния свят Second Life на Linden Lab, който се прочу с това, че в него има истински офиси на десетки компании като IBM, Nokia и др., а Швеция дори създаде собствено виртуално посолство.

Нещо обаче винаги е липсвало в Second Life и от Decentraland се надяват, че са открили какво – силата на блокчейн технологията. Компанията организира собствено първично предлагане на виртуални монети (т.нар. ICO – Initial Coin Offering), позволявайки на инвеститори да придобият т.нар. MANA. Това е собствената им виртуална валута, базирана на блокчейн платформата Ethereum и да я харчат за “земя” в новия град на бъдещето. ICO-то е привлякло впечатляващите 26 млн. щ. долара само за … 30 секунди. Тепърва предстои да видим как ще се развива футуристичният проект.

Сподели
Предишна страницаЗащо уебсайтовете се нуждаят от SEO оптимизация?
Следваща страницаКолите на Google Street View отново ще пътуват из България
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.