Недвижимите имоти отдавна не са това, което бяха. През последните месеци все повече инвеститори придобиват „земя“ и „сгради“, но не къде да е, а във виртуалното пространство. И ако си мислите, че това е някаква шега, имайте предвид, че те заплащат десетки, а понякога и стотици хиляди долари за такива въображаеми недвижимости.

Добре дошли в Genesis City – мащабен проект за виртуален град (или виртуален свят) на компанията Decentraland. Тя си е поставила за цел да изгради истински компютърно-генериран мегаполис, който съществува по добре познатия модел peer-to-peer и дори има собствена валута, икономика и правила.

Тук всичко е възможно. Един от посетителите вече притежава гигантски бар с площ 58 000 квадратни метра. Друг изгражда собствен музей. Трети успява да продаде за впечатляващите 200 000 щ. долара „парче земя“, което наскоро е придобил за 13 000 щ. долара.

Истината е, че продажбата на виртуални недвижими имоти за истински долари не е ново явление. Години наред това се случваше във виртуалния свят Second Life на Linden Lab, който се прочу с това, че в него има истински офиси на десетки компании като IBM, Nokia и др., а Швеция дори създаде собствено виртуално посолство.

Нещо обаче винаги е липсвало в Second Life и от Decentraland се надяват, че са открили какво – силата на блокчейн технологията. Компанията организира собствено първично предлагане на виртуални монети (т.нар. ICO – Initial Coin Offering), позволявайки на инвеститори да придобият т.нар. MANA. Това е собствената им виртуална валута, базирана на блокчейн платформата Ethereum и да я харчат за „земя“ в новия град на бъдещето. ICO-то е привлякло впечатляващите 26 млн. щ. долара само за … 30 секунди. Тепърва предстои да видим как ще се развива футуристичният проект.