Вчера си поговорихме за едни от класическите хорър филми, които бихте могли да гледате. Осемдесетте години на миналия век са едни от най-плодотворните за жанра, родили незабравими продукции и техните продължения. Хубавото е, че изглежда ужасите се завръщат като жанр с някои много добри попълнения. Както ви обещах вчера, и днес ще се занимаем със страшни филми, като този път съм ви подготвил едни от най-добрите ужаси, излизали в последно време. Напомням, че това не е класация и филмите са изброени без специална подредба. Ето ги…

„Z-та световна война“ („World War Z“, 2013)

Започваме с нещо предполагам познато на всички вас. „Z-та световна война“ с Брад Пит е един наистина хубав зомби филм от последните години. Макар историята да се различава значително от тази в романа, по който продукцията е базирана, не можем да не се съгласим, че режисьорът Марк Форстър („Спектър на утехата“) си е свършил работата. Когато армията не може да защити човечеството и светът е на прага на унищожение, единственото спасение е да се намери лек срещу зомби пандемията, която застрашава всички.

Холивуд тук показва как може да прави добри високобюджетни филми, стига да иска. За това допринасят добрата игра на Брад Пит, както и режисурата на Марк Форстър. За сценария са отговорни Дрю Годард („Марсианецът“, „Z-та световна война“ и „Кловърфийлд“), Матю Майкъл Карнахан и Деймън Линделоф („Прометей“ и „Изгубени“).

„То следва“ („It Follows“, 2014)

Лично за мен един от най-добрите indie филми за миналата година. „То следва“, или по-добре познат с оригиналното си заглавие „It Follows“, е хит на миналогодишните филмови фестивали. Режисьор е младият Дейвид Робърт Мичел, който е имал идея да представи ужаса като нещо, което се предава по полов път. Не говорим за полово предавана болест, както си мислехме по-рано. Всъщност, в основата на продукцията е т.нар. supernatural horror – нещо, което не може да бъде разбрано от човека. Ако си някой от злощастните участници в случващото се, нещото те преследва. Когато спиш с някой, то започва да преследва него… Гадно, нали?

Върховната игра на абсолютно неизвестните млади актьори в „It Follows“, акомпанирана от саундтрака на Disasterpeace, който ви кара на настръхнете, правят миналогодишната продукция задължителна за всеки фен на стойностното хорър кино. Чудесен!

„Бабадук“ („The Babadook“, 2014)

Ето още един филм от миналата година, който всъщност винаги свързвам с „It Follows“. Защо? Нека го кажем така – никога не гледайте двата филма един след друг в една вечер… „Бабадук“ е филм, който дълго няма да ви позволи да заспите. Страшното тук не се крие в ужасяващи чудовища. Нищо подобно – това, което преследва самотната майка и нейния син, ще ви плаши с отсъствието си от екрана. Историята разказва за въпросната самотна майка, изгубила мъжа си и постепенно изпадаща в депресия, която е подсилена от меко казано лигавото поведение на детето ѝ. То от своя страна обича майка му да го приспива с книжката за Бабадук, което е нещо като Торбалан, с който ни плашеха като по-малки. Толкова – останалото ще разберете сами.

„Бабадук“ е филм на изгряващия австралийски indie режисьор Дженифър Кент. Да, отново говорим за филм с не толкова голям бюджет, който показва на какво са способни малките студия.

„28 дни по-късно“ („28 Days Later“, 2002)

Кой би предположил, че в днешния списък с филми ще се появи и такъв за зомбита? „28 дни по-късно“ е сравнително стар, но спокойно влиза в групата модерни хорър филми, защото излиза след началото на новото хилядолетие. За разлика от повечето други зомби филми обаче, тук атмосферата е много по-напрегната. Не една и две класации споменават шедьовъра като един от най-добрите филми за зомбита изобщо. В „28 дни по-късно“ Килиън Мърфи („Батман в началото“) играе мъж, събуждащ се от кома. Той се озовава в опустелия Лондон 28 дни след началото на епидемия, мигновено превръщаща хората в обезумели, безмозъчни и кръвожадни същества. Тук не става дума просто за кървища – този филм е с дълбока социална тематика и точно това го отличава от голяма част от другите филми от този тип.

„28 дни по-късно“ е филм на английския режисьор Дани Бойл, познат със своите продукции „Беднякът милионер“ (Slumdog Millionaire) и „Трейнспотинг“ (Trainspotting). Музиката е от големия Джон Мърфи („Гепи“ и „Две димящи дула“).

„Хижа в гората“ („The Cabin in the Woods“, 2012)

Завършваме, като по традиция от вчерашната статия, с нещо комедийно. И то не просто комедийно, ами по-скоро нещо като пародия на всички съвременни високобюджетни хорър филми. „Хижа в гората“ ще разкаже на зрителите историята на група колежани, които решават да направят малък, но як купон в една далечна хижа, която наемат за няколко дни. Оказва се, че там ще се натъкнат на много неприятни неща, приготвени специално за тях. Не взимайте филма насериозно – отново споменавам, че става дума за пародия, направена с цел да бъде забавно-посредствена. Нямате си ни най-малка представа какво ви очаква!

„Хижа в гората“ е режисьорският дебют на сценариста Дрю Годард („Марсианецът“, „Z-та световна война“ и „Кловърфийлд“). В ролите пък ще видите: Крис Хемсуърт („Тор“) като спортистът-сваляч, Фран Кранц („Тренировъчен ден“) като нехранимайкото, Ана Хъчисън като „кифлата“, Джеси Уилямс („Анатомията на Грей“) като зубърът и Кристен Конъли („Къща от карти“) като стеснителното момиче. Още няколко познати имена също ще се мернат на екран с второстепенни роли.

Е, надявам се съм събудил интереса ви и съм ви представил поне един филм, който не сте гледали. С това приключваме разглеждането на хорър жанра, поне засега. В бъдеще можем да обърнем внимание на някой друг тип филми и да видим какви съкровища се крият там. А до тогава – приятно гледане!

1 коментар

  1. Последният филм е направо трепач! Гледах го за пръв път с приятели в едно определено състояние на съзнанието (ха-ха) и направо пощуряхме. Адски много ми хареса. 😀

Comments are closed.