Нека да наречем този топ 5 „част втора“ на Петте коледни филма, за които няма да се сетите. Тук ще разгледаме други пет филма, като този път те ще са класически. Филми, които сте гледали безброй пъти, но бихте гледали отново. Или пък по някаква странна причина не сте.

[cquote]Ventsi’s Christmas Movie Guide, part 2[/cquote]

Този път съм ви приготвил интересни заглавия от различни жанрове и филмови епохи. Представена е дори златната епоха на филмовото изкуство за американската филмова индустрия. Вижте какво имам за вас и какво бихте гледали отново (или за първи път). Нека да започваме.

„Коледна песен“ (A Christmas Carol, 1938)

филма

Както казах, златната епоха на киното има представители тук при нас днес. Какъв по-добър начин да се насладите на празниците, от това да изгледате една поостаряла, но класическа адаптация по романа на Чарлз Дикенс. „Коледна песен“ от 1938 година се смята за най-добрия филмов вариант на коледната приказка. Да, може да е черно-бял, но играта на Реджиналд Оуен („Мери Попинз“, 1964 на Walt Disney) като Скрудж прави този филм морално неостаряващ.
Разбира се, можете да гледате трейлъра: ТУК

„Животът е чудесен“ (It’s a Wonderful Life, 1946)

Снимка: It’s A Wonderful Life (модифицирана, Northern Lights Banquet)

Със сигурност сте гледали безброй римейкове и адаптации по този филм. „Животът е чудесен“ е още една черно-бяла класика от златната епоха на кино индустрията, но всъщност основата за тази продукция е положена от Филип Ван Дорен Стерн с краткият му разказ „The Greatest Gift“ от 1943 година. Той разказва за това как един измъчен съпруг решава да се самоубие на Бъдни вечер, но неговият ангел-хранител го спира и решава да му покаже какъв би бил светът, ако мъжът не се беше раждал. В крайна сметка бащата (във филма изигран от спечелилия Оскар за „Филаделфийска история“ Джеймс Стюарт) решава, че животът е нещо скъпо и се връща при семейството си. За извършеното добро пък, неговият ангел-хранител получава обратно крилата си.
„Животът е чудесен“ е номиниран за пет оскара и в момента се намира на 26 място в класацията Top 250 филми на всички времена на IMDb.
Трейлърът е точно тук!

„Договор за Дядо Коледа“ (The Santa Clause, 1994)

Искам да си признаете, колко от вас не са гледали този филм? Тук Тим Алън („Галактическа мисия“ и „Играта на играчките“) е в ролята на човека, който без да иска влиза в ролята на Дядо Коледа и докато си мисли, че всичко е на шега, разбира че работата е сериозна по трудния начин. На пътя му се изправят множество предизвикателства, между които и това да накара собственото си семейство да повярва, че той е белобрадият старец, който ще разнася подаръците на Коледа. Порасналият вече Ерик Лойд (играещ младия Брус Уейн в „Батман и Робин“ от 1997 година) тук играе сина на заместника на Дядо Коледа и точно тях двамата ги очакват големи приключения. Малко вероятно е да не сте гледали този филм, но ако все пак не сте – направете го идните няколко дни. За доброто старо време.
Трейлър: ЦЪК

„Коледната песен на Мики“ (Mickey’s Christmas Carol, 1983)

Няма как да минем и без някоя анимация. А какъв по-добър избор от късометражния филм на Walt Disney „Коледната песен на Мики“. Помня как като малък покрай празниците си пусках да гледам това филмче на VHS-а. Това е втората адаптация по „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс за този топ 5, но пък си е заслужила мястото. Двадесет и шест минутната продължителност не бива да ви кара да мислите обратното. Тук, в ролята на Ебенизър Скрудж, влиза не кой да е, а неговият анимационен образ – богатият и леко стиснат чичо Скрудж Макдък. За тези от вас, които са гледали анимацията, съм сигурен, че ако я изгледате отново след толкова години, ще ви подейства по същия начин.
Ако имате нужда от трейлър: ЕТО ГО

„Сам вкъщи“ (Home Alone, 1990)

Нали не мислехте, че ще минем без Маколи Кълкин и компания, когато говорим за „класически“ коледни филми? Може на всички ни да ни е писнало да гледаме „Сам вкъщи“ по телевизията, когато наближат празниците, но не може да не се съгласите – това е една наистина класическа празнична комедия. Никоя Бъдни вечер не е истинска, ако не попаднете на филма, докато прехвърляте каналите на телевизора. Разбира се, всички знаем, че ще се загледате за малко. Или пък не? Това ще разберем на Бъдни вечер, нали? Какво повече да кажем за този филм, не знам… Освен да ви покажа трейлъра (от който надали имате нужда) и да ви оставям да се приготвяне за празника?
Трейлърът: ХОП

Е, с този топ 5 ви пожелавам весело изкарване на празниците! Надявам се да получите интересни и изненадващи подаръци (стига да сте слушали, разбира се) от Дядо Коледа. Съмнявам се обаче в дома ви да влезе облечен в червено, брадат Тим Алън, хаха… До скоро!