Зимата дойде и церемонията по награждаване на тазгодишните филми от страна на Академията наближава с пълна сила. За това и вече можем да предположим кои от тях биха получили номинации за награда Оскар. Предположенията ни, разбира се, биха се позовавали както на личните ни впечатления, така и на тези от критици, които могат да се намерят из интернет. Няколко различни източника дори вече предложиха дузина филми, които може би ще имат поне по една номинация. Та, нека разгледаме интересните продукции от 2015 година и да видим кой как би могъл да се справи на предстоящата церемония.

Все пак няма как да сме изгледали всички филми до сега. За това и предстоящият списък е съставен главно от филми, които са ни направили впечатление и не претендира да е изчерпателен. Без много да се бавим, започваме с един от първите много силни филми, които гледахме през пролетта, а именно…

“Ex Machina: Бог от машината”

Младата шведска актриса Алисия Викандер избухна с чудесни роли тази година, но никоя от тях не може да се сравни с появата ѝ в “Ex Machina: Бог от машината”, където играеше робот, опитващ се да се приспособи към живота. Дебютната режисура от страна на Алекс Гарланд също впечатли с остроумни моменти и интересни обрати, така че тук бихме могли да видим номинация както за най-добра главна женска роля, така и за режисура, или пък дори сценарии.

“Отвътре навън” (Inside Out)

Pixar рядко разочароват и това важи с пълна сила при тазгодишния “Отвътре навън”. Когато гледахме трейлъра, си казахме “Е, какво толкова?”, но всъщност историята за емоциите на едно неразбрано малко момиче стопли сърцата ни. За това Pixar заслужено биха могли да получат номинация за най-добра анимационна продукция, а защо не и да я спечелят?

“Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road)

Няма как да не споменем един от най-чаканите филми тази година – продължението на сагата за Лудия Макс с участието на Том Харди и Шарлиз Терон тотално ни изуми. Тук аз лично виждам поне две номинации – за режисура и за специални ефекти. Ще видим обаче дали Терон няма да получи номинация за най-добра женска роля.

“Сикарио” (Sicario)

Драмата на Денис Вилньов за войната с наркотиците в САЩ в момента се върти по кината и за сега се радва на много добри отзиви. Без никой да се учуди, той би могъл да вземе Оскар за най-добра режисура и дори най-добра игра на Емили Блънт.

“Марсианецът” (The Martian)

Най-новата продукция на легендарния Ридли Скот вече широко се спряга като следващият “Гравитация” (Gravity). Също като във филма на Алфонсо Куарон и тук всичко е научно сдържано и “Марсианецът” показва какво наистина е случва в космоса. Аз лично не знам дали ще получи толкова много номинации за Оскар като “Гравитация”, но се надявам да бъде оценен.

Разбира се, до края на годината има да излязат още няколко интересни филма и отново споменавам – този списък не претендира да е изчерпателен. Така че тепърва ще видим какво още ще се появи на екран и дали си заслужава. Какво обаче е вашето мнение? Заслужават ли си тези филми? Имате ли да добавите някой, който сме пропуснали и ви е направил добро впечатление? Споделете с нас в коментарите.