Мием ръцете си често, опитваме се да стоим повече вкъщи, използваме предпазни маски. Разбира се, това са може би най-разпространените и основни мерки за ограничаване на разпространението на опасния вирус. Когато заговорим за пари обаче, ситуацията изисква особено внимание. 

Различните начини за разплащане често ни налагат да докосваме силно замърсени повърхности, а няма как заради извънредното положение да спрем да пазаруваме напълно. Тук ще ви предложим няколко съвета как можете да избегнете заразяване, когато се налага да платите: 

  1. Парични средства 

Както банкнотите, така и монетите открай време са сред най-замърсените предмети и могат да носят вируси. За да намалите вероятността от заразяване, ограничете използването на пари в брой доколкото е възможно. Използвайте онлайн банкиране при възможност, а ако все още не разполагате с разплащателна карта, помислете за безконтактна такава. Когато все пак се наложи да докосвате пари кеш, бъдете особено внимателни да не пренасяте нищо от ръцете към лицето си, преди да се измиете щателно. 

  1. Банкомати 

На пръв поглед, банкоматите изглеждат безопасна дестинация, стига пред него да няма опашка от чакащи. Дори и да сме сами обаче, пак не можем да сме сигурни кой е докосвал неговите бутони и екран преди нас, нито кога за последно е бил почистван. 

Носете със себе си дезинфектант, или поне кърпички , за да избършете ръцете си и самата повърхност. За да въведете ПИН код, покрийте клавиатурата с чиста кърпа и натиснете бутоните, а след това я изхвърлете. 

  1. ПОС терминали 

Почистваме ръцете си с дезинфектант по време на посещения в супермаркета, още на входа. Докато сме в магазина спазваме разстояние от 2 метра и не се приближаваме един до друг. Всичко би звучало достатъчно безопасно, ако не завършваше с пръстите ви върху клавишите на ПОС терминала за въвеждане на ПИН код. Ситуацията се усложнява от факта, че когато докосваме клавиатурата, почти винаги след това хващаме платежната си карта или смартфон с немити ръце. 

Безконтактните разплащателни карти ще намалят значително риска от инфекция. Лимитът за плащания, които не изискват въвеждане на ПИН код, вече е вдигнат на 100 лв., а това ще улесни пазаруването и при по-големи покупки. 

  1. Касови бележки 

Някои хора имат навика да събират всички касови бележки, за да следят по-отблизо бюджета си. По време на извънредното положение поне обаче, по-добре да не се докосвате излишно до тях. Вместо в ръка, можете например да помолите тя да бъде пусната в торбата при направените покупки. Ако пък обекта работи на гише и не е нужно да носиш документа със себе си „до излизане“, просто не се чувствайте длъжни да го вземете. 

  1. Карти 

Касиерите в магазини за хранителни стоки, банки и аптеки работят в ръкавици. Това ги предпазва от заразяване, но не предпазва вас, когато получавате картата си обратно в ръка. Не забравяйте, че външната страна на предпазните ръкавици се докосва до много други клиенти, преди да достигне до вас. Дезинфекцирайте самата дебитна или кредитна карта и почистете ръцете си при първа възможност, като внимавате да не докосвате лицето си, поне докато го направите. 

Ще успеем да се справим със сполетялата ни епидемия, ако всеки от нас се държи отговорно и се придържа към приетите мерки. Всеки от нас трябва да намали социалните си контакти на живо, да поддържа завишена хигиена и да се опита да избегне инфекция. 

Пазете себе си и другите, и бъдете здрави!

Сподели
Предишна страницаКак да останете в безопасност онлайн по време на физическото дистанциране  
Следваща страницаНай – интересната експедиция за туристи
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.