Според анализаторите от Kantar, пазарният дял на iOS и iPhone в частност продължава да расте в цял свят, с изключение на три държави. За тримесечието, завършващо с януари 2017 година, Apple държат 42% от смартфон пазара в САЩ — цифра, с 2,9% по-висока от същия период миналата година.

За сравнение, всички Android производители отчитат общо 56,4% от пазара през същия период. iPhone 7 е най-продаваният смартфон във Франция, Германия и Великобритания, като 22,7% от европейския пазар е за Apple.

Това обаче не е всичко, има и лоша новина — пазарният дял на Купертино не расте навсякъде. Има три държави, в които той спада и това са Испания, Япония и Китай. Конкретно в Китай за споменатия по-горе период iPhone продажбите са изгубили 16,6% от дяла си, докато разпространението на Android се е вдигнало с 9,3% с общо 83,2% от пазара в ръцете на Android производителите.

„Седемдесет процента от американския потребителски пазар е доминиран от Apple и Samsung“, споделят от Kantar. „Третият най-голям производител, LG, отговаря за 11,1% от продажбите за периода, завършващ с януари 2017 г.“