Тези от вас, които не се интересуват толкова от астрономия, може би не знаят, че една от причините Плутон да бъде понижен от планета на планета джудже бе, че в орбита далеч след него има и други подобни малки планети. Една от тях е Макемаке, която всъщност е третата по големина планета джудже в Слънчевата система. Намира се повече от 45 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята.

На 26 април астрономи от NASA и Европейската космическа агенция (ESA) обявиха, че благодарение на свои наблюдения с телескопа Hubble, са открили малка луна, обикаляща около Макемаке (снимката по-долу). Причината да не бъде тя открита до сега е, че повърхността ѝ отразява слънчева светлина около 1300 пъти по-слабо от планетата джудже – луната се губи в блясъка на Макемаке.

Макемаке и луната MK2 (официално име: S/2015) | Снимка: Hubble / NASA / ESA / A. Parker, M. Buie (SwRI)
Макемаке и луната MK2 (официално име: S/2015) | Снимка: Hubble / NASA / ESA / A. Parker, M. Buie (SwRI)

Все още не знаем много за това далечно космическо тяло. Предполага се, че диаметърът на луната, наречена от астрономите MK2 (официалното ѝ означение пък е S/2015), е около 160 километра. За сравнение, този на Макемаке е приблизително 1500 километра.

Благодарение на повече изследвания, астрономите ще могат да разберат по каква точно орбита обикаля MK2 около Макемаке. Това от своя страна ще помогне да се определи произхода на тялото, а също и масата на Макемаке, която към момента учените все още не познават.