Използвайки Канадско-френско-хавайския телескоп (Canada-France-Hawaii Telescope), учени са открили нова планета джудже, чиято орбита е много по-широка от тази на Плутон. Това ще рече, че тялото се намира много по-далеч от Слънцето, отколкото е най-известната в момента планета джудже. Космическият обект е обозначен 2015 RR245 и откритието му е част от Outer Solar System Origins Survey.

2015 RR245 е 18-ят по големина обект в пояса на Кайпер, големият облак от ледени тела отвъд орбитата на Нептун. Забелязан е от астрономите още през февруари и има силно елиптична орбита. От страната, която отнася планетата джудже най-близо до Слънцето, разстоянието между нея и нашата звезда е около 34 астрономически единици. Това е 34 пъти разстоянието между Слънцето и Земята. В най-далечната си част пък, орбитата на 2015 RR245 отвежда тялото на 120 астрономически единици от Слънцето, което е около три пъти по-далеч от Плутон. Всъщност на 2015 RR245 ѝ отнема около 700 земни години, за да завърши една орбита, или едно завъртане около Слънцето. Планетата джудже ще е най-близо до нашата звезда през 2096 година.

Все още не са ясни пълните параметри на космическото тяло, но се предполага, че диаметърът му е приблизително 700 километра. Необходими са още доста изследвания, за да разберем повече за тази нова планета джудже.

2015 RR245 е на път да се превърне в шестата официално призната от Международния астрономически съюз планета джудже, след Церера, Плутон, Хаумея, Макемаке и Ерида. Планетите джуджета се наричат така, защото не са изпълнили едно или повече от условията да бъдат планети. Плутон например е приел кръгла форма благодарение на собствената си гравитация, но не е разчистил орбитата си от други малки тела, които я пресичат.