Спомнете си писъка на стария ви модем, който стъпка по стъпка се свързва с интернет, докато вие (не)търпеливо натискате F5 върху работния плот на своя Windows 98. Или търпението, от което се нуждаехте, за да свалите MP3-ка на любимите си изпълнители със скорост от петдесетина килобайта в секунда. През последните две десетилетия, светът ни донесе борба с тероризма, криза, безжичен интернет, iPhone и таблети. Но руините на някогашното хаотично, преливащо от цветове и анимации уеб пространство стоят непокътнати онлайн, напомняйки с носталгия за отминалите времена на интернет. Онези времена, когато интернет се управляваше от ентусиасти.

Сайт с обзор на събитията от 1996 година
Световното изложение на информационната епоха (1996 г.)

Официалният сайт на Световното изложение на информационната епоха (горе) прави обзор на интернет пространството през 1996 година. Ръководителят на инициативата Роб Бложкил споделя: „Направихме сайт, в който артисти, инженери, корпоративни директори и хора със всевъзможни занимавия по света се срещат на едно място. Няколко хиляди павилиона [страници] от 75 страни участват в това изложение, посенето от 5 милиона интернет потребители по света.“ Сайтът постига впечатляващ успех за своето време.

Светът на онлайн ентусиастите

Пейзажът на уеб пространството в първите години на 21 век изглеждаше коренно различен от това, което виждаме днес. От днешните гиганти популярни бяха само Google и Yahoo!, а мнозинството от сайтове принадлежеше на хора със свободно време, липса на дизайнерска естетика и, често, никакви умения за програмиране.

[lquote]Уеб пространството беше като дивият запад на свободното време[/lquote]

Вместо платформите и услугите, в които прекарваме часове от ежедневието си днес, съществуваше феерия от портали и страници, създадени по вкуса на уебмастърите си. Те преливаха от препратки към безплатен софтуер, пиратска музика и чудати места онлайн, които иначе трудно бихте открили дори в търсачките. Джаджите с кутии за търсене в Google, броячите на посетители и прогнозите за времето произволно изскачаха в някой ъгъл на браузъра ви — само за да привлекат, а после да изгубят, вашето внимание. Интернет бе алтернативен свят, където ентисуасти създаваха и поддържаха своите уеб страници, често с помощта на програми като Web Page Maker. 

original
Сайт на Jurassic Park: The Lost World, направен от Warner Brothers

Така би изглеждал промоционален сайт за хитов филм, ако живеехте в последните години на миналия век. Макар и оскъден на съдържание, сайтът оживява от анимирани GIF-ове, разноцветни икони и фонови изображения, създадени да привлекат окото на своя посетител. За да видите частта от горната снимка, кликнете на анимираното лого в началната страница на сайта.

Браузърите на една отминала епоха

Internet Explorer 5
Internet Explorer 5

Старото поколение компютърджии от времето на Windows 95 и Windows 98 признаваха само два интернет браузъра — Netscape и Internet Explorer. Останалите програми за сърфиране на уеб пространството бяха или нескопосани проекти на непознати компании, или модификации на Internet Explorer (които, по непознати причини, често работеха по-зле дори от оринигала).

Почти всеки компютър имаше икона на Netscape на работния си плот. Програмата бе лидер на браузър пазара. С течение на годините, обаче, използваемостта на Netscape падна от 90 на по-малко от 1 процент в полза на Internet Explorer и новопоявилите се Firefox и Opera. Браузърът бе пенсиониран през 2008 г., а компанията AOL днес използва оцелелия домейн, за да разпространява новинарското си съдържание.

[cquote]Internet Explorer е сред последните живи динозаври на отминалото време в интернет[/cquote]

Едно е сигурно от цялата тази история. Microsoft успя да задържи Internet Explorer жив и популярен. Причините за това недоразумение са няколко. Първо, браузърът идва наготово с всяка свежа инсталация на Windows. Второ, голяма част от бизнес потребителите са задължени да го използват, защото системният администратор е решил така. И, не на последно място, има огромно количество неинформирани потребители, които не са забелязали по-добрите алтернативи в лицата на Netscape, а в наши дни Google Chrome или Mozilla Firefox.

Браузърът Netscape, който всички толкова обичахме
Браузърът Netscape, който всички толкова обичахме

Когато още никой не плащаше за хостинг

Днес, да имаш сайт на безплатен хостинг с поддомейн като arhivche.free.bg или muzikatanasasho.hit.bg се счита за меко казано… неадекватно. Огромен набор от компании предлагат регистрация на домейни и хостинг пространство с PHP и MySQL база данни за хората, които търсят подобаващо присъствие онлайн. Преди повече от десетина години, обаче, картинката бе напълно различна.

Безплатните HTML хостове като Hit.bg и Free.bg бяха в разцвета си. Всеки можеше да отвори Notepad или Web Page Maker, да наблъска няколко полезни линка и пиратски файлове с червен текст на черен фон и да качи новата си страница в нейното пълно изящество пред целия интернет свят. Понеже такива услуги предлагаха предимно хостинг на статични файлове (т.е. нямаше как да качите блог платформа като WordPress, с която да управлявате и качвате публикациите си автоматично), немалко ентусиасти прекарваха часове всяка седмица, за да обновят сайтовете си с последните новости, от които се интересуват.

Един от многобройните каталози във Free.bg
Един от многобройните каталози във Free.bg

Времето и енергията, което хората влагаха в уебмастърското си хоби, бяха повече от достойни за уважение. Появяваха се цели портали с адреси, телефонни номера, линкове и купища списъци, които постепенно превърнаха интернет пространството в незаменимия гид към офлайн света, който познаваме днес.

Дължим интернет на хората, които прекарваха живота си пред Notepad и Web Page Maker.