Технологиите се порменят бързо и през последните години ставаме свидетели на много иновации и нововъдения в тази индустрия. Вчера ви запознахме с Топ 10 на развиващите се през 2014 г. технологии, които ще променят бъдещето, но какво да очакваме през следващата година?

1. Мобилни разплащателни системи

Apple-Pay-title

Безконтактните разплащателни услуги, които се извършват чрез ващия смартфон, започнаха да набират скорост през 2014 г. Очаква се догодина те да бъдат достъпни за по-голяма част от потребителите и все повече компании да работят усилено за равитието на този сектор.

През септември Apple представи Apple Pay, като услугата има за цел да промени стария вид плащания. Плащането се извършва чрез използването на сензора TouchID, Passbook и Secure Element – чип, който криптира информацията, минаваща през разплащателната система.

Като всяко нововъведение и това има своите плюсове и минуси. Положителното на мобилните разплащателни системи е, че предлагат бърз и лесен начин за плащане на сметки, но лошото е, че те навлизат в територията на така дискутираната напоследък тема за сигурността на личните данни, което води и до точка 2.

2. Аксесоари за блокиране на сигнали

03-event-horizon-2015-10-tech-trends-stealth-jeans-670

Мобилните разплащателни системи, като Apple Pay, използват NFC, но по-старата технологията RFID, базирана на радиочестотна комуникация между специално изработен идентификатор и четящо устройство, позволява на хакери лесно да откраднат вашата информация, когато са близо.

В отговор на това вече има различни аксесоари, които най-вероятно ще станат доста популярни през следващата година. Например в това число влизат RFID портфейли за вашите кредитни карти, които блокират сигнали, но също така се очаква да видим дори якета, чанти и дънки, които имат същата функция.

3. Виртуална реалност

project_morpheus_alt

За нея четохме доста и през 2014 г., но със сигурност тя ще бъде една от водещите тенденции и през следващата година, когато Oculus Rift трябва да бъде пуснат на пазара. Тогава ще видим и редица нови технологии и приложения от разработчици.

Oculus Rift ще се изправи пред конкурент в лицето на Project Morpheus на Sony, който ще работи с конзолата PlayStation 4. Проектът беше обявен в края на март от Шухей Йошида, президент на Sony Worldwide Studios по време на Game Developers Conference 2014. Той е плод на 3-годишна работа от страна на компанията. Morpheus ще бъде най-ефективен в комбинация с други аксесоари на конзолата – PlayStation Camera ще следи позицията на устройство и съответно погледа на потребителя посредством цветни LED светлини в предната му част, а PlayStation Move контролерът ще отговаря за движения и интеракции.

4. Internet of Things

05-event-horizon-2015-10-tech-trends-internet-things-670

Internet of Things, или IoT, e идея за бъдеща интернет мрежа, която да свързва виртуално не само голям набор от устройства, но и всичко останало на планетата. Терминът се появи още през 2009 г., като всъщност се отнася до набор от интегрирани технологии, включително безжична комуникация, добавена реалност, роботиката и микроелектрониката.

Идеята е чрез уникални идентификатори да разменяме данни помежду си без това да изисква взаимодействието на човек към човек или на човек към компютър. Вече има напредък, като за пример може да дадем нововъведенията в домашната техника – да кажем, може да контролирате вашия хладилник от смартфона си, но и той да ви казва какво трябва да купите.

HP дори представи нов вид компютър, който да може да се справи с огромното количество данни от Internet of Things. За да може да работи с толкова много информация, устройството използва група от специални ядра, вместо няколкото обикновени на стандартните компютри. Технологията включва и така наречените memristors – транзистори, които имат възможността да съхраняват информация дори и при загуба на захранване.

5. Автономни коли

08-event-horizon-2015-10-tech-trends-autonomous-cars-670

От няколко години се говори за автономни коли, които могат да се управляват от разстояние и без наличието на шофьор вътре, но през 2015 г. ще видим може би най-големите постижения в тази област.

Точно преди празниците Google обави, че е готова с първия прототип на автоматизирана кола. Вече е поставена  системата LIDAR върху горната страна на автомобила, която позволява на софтуера да разпознава околността и да навигира. Системата е със значително умален вид, което говори за настъпили оптимизация при нея. Тя все още ще има човек за шофьор, който ще поема контрола над волана при необходимост, но това и ще са първите сериозни стъпки на Google към автоматизация на движението при автомобилите.

На CES 2015 ще видим и върху какво са работили от BMW. Те ще представят асистента Remote Valet Parking Assistant, който може да управлява колата чрез връзка с умен часовник. Тестовият модел е BMW i3, като той е оборудван с 4 напредлани лазерни скенера, идентифициращи опастностите в околната среда. Освен това, от BMW твърдят, че събраната от тези скенети информация може да бъде използвана дори и в ситуации, в които е колата няма шофьор. Посредством умен часовник, потребителите могат да иктивират Remote Valet Parking Assistant и автоматично да управляват колата от разстояние през пространството в паркинга.

Със сигурност автономните коли имат да извървят дълъг път, който ще бъде осеян с негативни коментари, недоверия и законодателни пречки, но 2015 г. със сигурнос ще даде началото на истинско развитие в тази технология.

6. Модулни телефони

ara-project2

Още към края на 2013 г. започна да се говори за Project Ara – модулен телфон, на който потребителите могат да сменят компонентите. Идеята е да има една основна рамка и в нея да се добавят различни компоненти според изискванията на самия потребител. Модулите могат да бъдат всичко – батерия, процесор, дисплей, клавиатура и така за кратко време Ara се превърна в мечта за много технологични маниаци.

През 2014 г. и други компании започнаха да работят по свои версии на такова устройство. Видяхме PhoneblocksProject  Magic Cube, а също и Nanoport – патентована технология на Nano Magnetics, която се основава на магнитни конектори, поставени в четирите ъгъла на устройството, позволяващи преконфигуриране и модулност между отделни устройства.

На технологичната сцена се появи и Puzzlephone, състоящ се от няколко компонента – LCD дисплеи, говорители и основна структура, батерия и второстепенна електорника, както и процесор и камера модули. Интересът към модулните телефони е доста голям, затова трябва да очакваме силно развитие и през 2015 г.