Когато на 15 януари тазгодишните номинации за наградата Оскар бяха обявени, със сигурност е имало много зарадвани. Сега обаче, след като церемонията мина, ще има и разочаровани. Нека не се бавим, а бързо да погледнем кой каква награда е грабнал!

Това, което най-много интересува всички вас предполагам, е наградата за най-добър филм на годината. Тя отиде при „Бърдмен“ (Birdman), за който толкова много се говореше.

Като най-добър актьор в главна роля, Академията награди Еди Редмейн, за ролята му на Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“ (The Theory of Everything). Най-добра актриса в главна роля пък е неотразимата Джулиан Мур в „Still Alice“.

Следват най-добър актьор в поддържаща роля, където статуетката грабна Джей Кей Симънс за играта си в „Камшичен удар“ (Whiplash) и най-добра актриса в поддържаща роля, за каквато беше избрана Патриша Аркет в драмата „Юношество“ (Boyhood).

Наградата за най-добра режисура отиде при Алехандро Гонзалес Иняриту и така „Бърдмен“ спечели втория си Оскар тази година. Тук ще споменем и Оскара за най-добър оригинален сценарий, който също беше отреден за сценаристите на „Бърдмен“. Най-добър адаптиран сценарий честно си спечели чудесния „Игра на кодове“ (The Imitation Game) за живота на Алън Тюринг и борбата му за спечелване на Втората световна война.

Най-добър анимационен филм отново стана продукция на Disney и студиото показа, че е на върха. Филмът, за който говоря разбира се, е „Героичната шесторка“ (Big Hero 6).

Да речем, че преполовихме наградите… Награда за най-добър чуждестранен филм спечели полският „Ida“. Но какво за тъй важния Оскар за най-добро постижение в кинематографията? Той се превърна в четвъртата статуетка за тима зад „Бърдмен“. Още – наградата за най-добро постижение при редакцията е за „Камшичен удар“, а най-добро продуциране – за „Гранд Хотел Будапеща“ (The Grand Budapest Hotel). Оскарът за най-добър грим и костюми, както и този за най-добър оригинален саундтрак, отиват също при „Гранд Хотел Будапеща“. Common и Джон Ледженд пък спечелиха статуетката за най-добра оригинална песен в „Селма“ (Selma).

„Камшичен удар“ спечели още един Оскар – този за най-добре миксиран звук. Най-добре редактиран звук пък отиде за „Американски снайперист“ (American Sniper). Почти сме там – най-добри специални ефекти заслужено взе „Интерстелар“ (Interstellar).

Накрая останаха Оскар за най-добър пълнометражен документален филм, спечелен от „Citizenfour“; най-добър кратък документален филм, който стана „Crisis Hotline: Veterans Press 1“; най-добър късометражен анимационен филм е „Feast“, а най-добър игрален късометражен филм е драмата „The Phone Call“.

Заслужени награди и силна конкуренция от страна на номинираните. Равносметката е – много номинации, само по една спечелена награда за повечето, с изключение на „Бърдмен“ и „Гранд Хотел Будапеща“, които грабнаха по четири, както и „Камшичен удар“, който взе три. Вие какво мислите? Вашият фаворит взе ли статуетка? Споделете с нас в секцията за коментари.