Когато на 15 януари тазгодишните номинации за наградата Оскар бяха обявени, със сигурност е имало много зарадвани. Сега обаче, след като церемонията мина, ще има и разочаровани. Нека не се бавим, а бързо да погледнем кой каква награда е грабнал!

Това, което най-много интересува всички вас предполагам, е наградата за най-добър филм на годината. Тя отиде при “Бърдмен” (Birdman), за който толкова много се говореше.

Като най-добър актьор в главна роля, Академията награди Еди Редмейн, за ролята му на Стивън Хокинг в “Теорията на всичко” (The Theory of Everything). Най-добра актриса в главна роля пък е неотразимата Джулиан Мур в “Still Alice”.

Следват най-добър актьор в поддържаща роля, където статуетката грабна Джей Кей Симънс за играта си в “Камшичен удар” (Whiplash) и най-добра актриса в поддържаща роля, за каквато беше избрана Патриша Аркет в драмата “Юношество” (Boyhood).

Наградата за най-добра режисура отиде при Алехандро Гонзалес Иняриту и така “Бърдмен” спечели втория си Оскар тази година. Тук ще споменем и Оскара за най-добър оригинален сценарий, който също беше отреден за сценаристите на “Бърдмен”. Най-добър адаптиран сценарий честно си спечели чудесния “Игра на кодове” (The Imitation Game) за живота на Алън Тюринг и борбата му за спечелване на Втората световна война.

Най-добър анимационен филм отново стана продукция на Disney и студиото показа, че е на върха. Филмът, за който говоря разбира се, е “Героичната шесторка” (Big Hero 6).

Да речем, че преполовихме наградите… Награда за най-добър чуждестранен филм спечели полският “Ida”. Но какво за тъй важния Оскар за най-добро постижение в кинематографията? Той се превърна в четвъртата статуетка за тима зад “Бърдмен”. Още – наградата за най-добро постижение при редакцията е за “Камшичен удар”, а най-добро продуциране – за “Гранд Хотел Будапеща” (The Grand Budapest Hotel). Оскарът за най-добър грим и костюми, както и този за най-добър оригинален саундтрак, отиват също при “Гранд Хотел Будапеща”. Common и Джон Ледженд пък спечелиха статуетката за най-добра оригинална песен в “Селма” (Selma).

“Камшичен удар” спечели още един Оскар – този за най-добре миксиран звук. Най-добре редактиран звук пък отиде за “Американски снайперист” (American Sniper). Почти сме там – най-добри специални ефекти заслужено взе “Интерстелар” (Interstellar).

Накрая останаха Оскар за най-добър пълнометражен документален филм, спечелен от “Citizenfour”; най-добър кратък документален филм, който стана “Crisis Hotline: Veterans Press 1”; най-добър късометражен анимационен филм е “Feast”, а най-добър игрален късометражен филм е драмата “The Phone Call”.

Заслужени награди и силна конкуренция от страна на номинираните. Равносметката е – много номинации, само по една спечелена награда за повечето, с изключение на “Бърдмен” и “Гранд Хотел Будапеща”, които грабнаха по четири, както и “Камшичен удар”, който взе три. Вие какво мислите? Вашият фаворит взе ли статуетка? Споделете с нас в секцията за коментари.