Снимка: Getty Images

Още миналата година Световната здравна организация (WHO) и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) излязоха със съобщения към всички, които са били засегнати от ебола, за да могат оздравeлите хора да останат такива, а също и да намалят риска от заразяване на някой друг. Въпреки че след преборване на болестта в кръвта на човек не могат да бъдат намерени следи от вируса, той очевидно оцелява в спермата на мъжете. Първоначално се смяташе, че три месеца въздържание от полов акт или сериозно използване на презервативи е достатъчно, за да се изчисти всякакво присъствие на ебола в тялото на мъжа. Това обаче изглежда не е така…

Според последни данни, жена от Либерия е заболяла от ебола след като е правила секс с мъж, преборил болестта. Той е бил здрав вече пет месеца и мутацията на вируса, открит в жената, съвпада с тази на мъжа. Това показва, че следи от ебола могат да оцелеят в спермата на мъжете повече от първоначално предполаганите до три месеца. Засега предстоят още изследвания и проучвания, за да може да се разбере защо и как става това, като дотогава WHO предупреждават оцелелите след заболяване от ебола да се въздържат изцяло от полови актове или да ползват презервативи във всички случаи.

Неназованата жена не е имала никакви други контакти с болни или оздравели от ебола пациенти, така че се изключва фактът да е заболяла по друг начин. Този случай е първият в Либерия от средата на февруари насам, където вирусът като цяло е бил потушен до някаква степен. За разлика от там, в Сиера Леоне и Гвинея случаите са до 40 на седмица. Това е едва 1/10, от когато беше пиковият момент на епидемията, но все пак е много.

WHO и CDC още предупреждават, че не само оздравели мъже са потенциални преносители на ебола – вирусът може да оцелее в кърмата на майки, като все още не се знае точно за колко време след оздравяване.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS