Снимка: Ганчо Ганчев

През изминалия уикенд се проведе официалното закриване на благотворителна изложба, изцяло организирана от ученици-възпитаници на Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. Младите ентусиасти сами предложиха да помогнат за възстановяването на обсерваторията в Борисова градина към катедра “Астрономия” на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и за целта предложиха на любителите на космоса висококачествени астрофотографии.

Изложбата бе поместена във фоайето на Ректората, където фотографиите можеха да бъдат разглеждани свободно между 23 януари и 2 февруари. След това тя бе официално закрита със събитие тип “отворени врати” в обсерваторията, където на 3 и 4 февруари посетителите имаха възможност да чуят популярни лекции на тема астрономия, да разговарят с български астрономи и да се насладят на нощното небе през окулярите на телескопи.

Снимка: Ганчо Ганчев
Снимка: Ганчо Ганчев

Двудневното събитие бе открито на 3 февруари от доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител катедра “Астрономия” към СУ. Лекциите, изнесени от студенти, докторанти и преподаватели в катедрата, бяха на разнообразни теми — от това какво крие за нас планетата Марс, през процесите, генериращи химичните елементи във вселената, глобалното затопляне и дори изкуството на астрофотографията. Може би най-интересно за любителите обаче, бе възможността астрофотографиите (всички от които правени от български астрономи и кръжочници по астрономия) да бъдат закупени, като сумите от това също бяха добавени към даренията.

Освен да погледнат през телескоп, което беше видима радост за най-малките (а и не само), посетителите в обсерваторията имаха възможност да се срещнат и със Стареца — най-старият телескоп на постоянен фундамент в България. Той се намира под основния купол на обсерваторията, който е част от най-старата сграда на Софийски университет. Произведен в Дъблин, телескопът е монтиран и работи от 1897 година, като тази година навършва 120.

Снимка: Ганчо Ганчев
Снимка: Ганчо Ганчев

Изложбата, организирана от учениците на СМГ, приключи успешно и събра над 1500 лева. Със средствата ще бъдат подпомогнати ремонтни дейности на обсерваторията. Поради повишения интерес, събирането на средства ще продължи до 16 февруари включително, като дарителската сметка (по-долу) ще е активна до тогава. Дарения ще се събират и на място в рамките на следващите две сбирки на кръжока по астрономия — 9 и 16 февруари във сградата на Физически факултет, от 19:30 до 21:00 часа. За повече информация, можете да посетите Facebook страницата на катедра Астрономия, както и официалната страница на кръжока.

Дарителска сметка за Астрономическа обсерватория към СУ, парк Борисова градина:
(отворена до 16.02.2017)

IBAN: BG11STSA93000021292265
BIC: STSABGSF

Снимка: Ганчо Ганчев
Снимка: Ганчо Ганчев