obama-1

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че държавата ще отвърне на Северна Корея, заради тяхната кибер атака срещу Sony Pictures. Той отказа да открои конкретните мерки, но заяви, че техният отговор ще бъде пропорционален на нанесените щети. Обсъждат се няколко на брой възможности, след внимателен анализ ще се реши кой вариант ще е най-подходящ според престъпното деяние на Северна Корея.

ВИЖ ОЩЕ: SONY СЕ ОПИТВА ДА ЦЕНЗУРИРА ГОЛЕМИ МЕДИЙНИ ГРУПИ

Коментарът на президента бе последното изявление по отношение на кибер атаката, която удари Sony Pictures преди няколко седмици. Още преди да бъдат потвърдени някои от възможните варианти по време на разследването, в интернет беше пусната информация за възможния причинител. Една от най-дискутираните възможности бе именно Северна Корея, заради техния мотив против филм на Sony, който предстоеше да излезе. В него имаше откровенна критика срещу режима в Пхенян.

Правителството на САЩ ще работи заедно с филмовата индиструя и други представители на бизнеса за да се предпазят от бъдещи набези на онлайн престъпници. Един от проблемите, изтъкван от Обама, е притеснението, че враждебна сила може да проникне в чужда държава и компании и да налага своите цензурни политики.