През последните седмици на президентския си пост, Барак Обама се опитва да затвърди позициите на САЩ спрямо намаляването на въглеродните емисии. Това е вероятно се дължи на страховете на американци от политиката Доналд Тръмп към глобалното затопляне. Едно от последните действия на Обама като президент бе да забрани офшорните сондажи за петрол в района на Полярния кръг.

Новото решение бе прието миналата седмица и влиза в сила веднага. Американските компании няма да имат право да сондират поне до 2022 година. Друг е въпросът, че в флуктуацията на цените на горивото през последните години, много от петролните гиганти икономически нямат изгода да сондират в този район.

„Като се има предвид уникална и предизвикателна арктическата околна среда и спадащия интерес на промишлеността в областта, да се откажем от Арктика е правилният път напред“, заяви вътрешният министър Сали Джуъл. цитирана от Los Angeles Times.

Представеният преди време Clean Power Plan на президент Барак Обама има за цел да намали въглеродните емисии на САЩ и тази мисия ще бъде продължена от новото решение. Много хора смятат, че Тръмп би отхвърлил CPP, а заедно с него би отново разрешил сондирането в Арктика, второто няма да е толкова лесно. Тъй като решението е влязло в сила веднага, неговото оспорване и премахване би отнело най-малко няколко години.