Все повече правителства започват да обръщат внимание на проучванията от последните години и разбират, че без тяхната намеса борбата със замърсяването на въздуха ще бъде загубена. След като скоро ви разказахме как Швеция смята да стане първата държава в света без изкопаеми горива, днес имаме още една интересна новина за вас – Норвегия ще приеме закон, които перманентно забранява движението на коли в центъра на Осло. Правителството смята да постигне това преди 2019 г., което показва колко решени са да се освободят от парниковите газове.

Целта на правителството е да намали наполовина наситеността на парникови газове в сравнение с данните от 1990 г. насам. Това трябва да стане до края на десетилетието, съобщава The Guardian. За да постигне начинанието, Норвегия планира да построи още 60 километра велоалеи преди 2019 г., както и да инвестира широко в градски транспорт.

Няколко града по света са опитвали подобна на норвежката идея. Париж, който е един от най-замърсените градове в Европа, е спирал достъпа на коли в центъра на града за по няколко дни; в Пекин коли не са имали достъп до централните булеварди за няколко дни по време на национални паради и благодарение на това сивият смог над града се вдигнал и индексът на замърсяване паднал от 160 на 17 единици.

Засега водещи по най-чист град в Европа са датчани в Копенхаген. Освен че страната добива 140% от енергиините си нужди чрез възобновяема енергия, столицата се радва на чист въздух благодарение на над 50% от населението, което ходи на работа с колело. Велоалеите там са над 320 километра и продължават да се строят. Само си представете, ако и там бъде наложена забрана над колите.