Днес казваме сбогом на iPad Air 2 и iPad mini 2, които вчера бяха свалени от онлайн магазина на компанията. Устройствата обаче биват заменени от ново попълнение в линията таблети на Apple, като новата джаджа се казва просто iPad.

9.7-инчовото устройство започва да се продава този петък, заедно с новопредставения червен iPhone 7. То се явява нещо като евтин вариант на по-малкия iPad Pro. Спецификациите му практически са същите като на iPad Air 2, с изключение на процесора, който тук е 64-битовият Apple A9 (за първи път представен с iPhone 6s).

Като казваме по-евтин, наистина имаме предвид по-евтин — цената на iPad 9.7-inch, както бива представен на сайта, започва от 329 долара за Wi-Fi модела с 32GB вградена памет. Вариантът с мобилна свързаност посредством SIM карта пък струва 459 долара (със същата памет). Свалянето на цената толкова много определено е агресивен ход от страна на Apple, който ще се хареса на много фенове без възможност да се сдобият с по-скъпите Pro модели.

Освен разликата в цената и процесора, още нещо дели новия iPad от актуалните таблети на компанията и това е цвета — устройтвото няма да се предлага в rose gold цвят, който очевидно е запазен за iPad Pro линията.

Напомняме, че заедно с iPad, Apple пусна на сайта си и нова разцветка на iPhone 7 и 7 Plus в червено. Нов продукт се явява и iPhone SE, който пък получи възможност да бъде поръчан с 32 или 128GB вградена памет.