201310DIY-Android-Malware-Analysis-Taking-apart-OBAD

Миналата седмица излезе доклад на експерти по сигурността, в който те посочват, че са установили ръст на създаването и разпространението на злонамерен софтуер при Android. iOS също има сериозни уязвимости в сигурността.

Сега експерти от Palo Alto Networks съобщиха за три различни версии на нов зловреден софтуер, наречен от тяха „Gunpoder“. Те могат да бъдат открити в някои Nintendo емулатори, но няма назовани имена. След като попадне в смартфона ви, софтуерът събира отметките и историята на брузъра, изпращайки ги до други хора чрез SMS, показвайки измамни реклами.

Най-ироничното тук е, че потребителите си плащат на хакера, за да открадне информацията им. Жертвите са подканвани да дадат пари за лицензионна такса за емулатора, която е меджу 0.20 и 0.49 цента. Самият зловреден софтуер се активира, след като самото плащане бъде извършено.

Той е прикрит в рекламната библиотека по такъв начин, че сегашните антивирусни инструменти и програми трудно могат да го открият. Според Palo Alto обект на атака са потребителите в Ирак, Тайланд, Индия, Индонезия, Южна Африка, Русия, Франция, Мексико, Бразилия, Саудитска Арабия, Италия, САЩ и Испания. Интересното е, че този зловреден код няма да се изпрати, ако засече, че отсрещният човек е от Китай.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS