През последните години Интернет технологиите се развиват с изключително бързи темпове и постъпателно променят сектор след сектор. „Софтуерът изяжда света“ – все повече хора се убеждават в тази мисъл на създателя на Netscape и популярен рисков инвеститор Марк Андрийсън и днес тя със същата тежест се отнася и до уеб технологиите. Търговията, рекламата, разплащанията, образованието, здравеопазването и книгоиздаването са само част от обществените и икономически сегменти, които търпят цялостна промяна под влиянието на глобалната мрежа.

 

„Платформи като WordPress направиха интернет много по-достъпен и позволиха на огромен брой малки бизнеси и физически лица да присъстват пълноценно във виртуалното пространство. Същевременно непрекъснато навлизат нови уеб технологии, които усложняват средата и увеличават възможностите пред онлайн предприемачите. Днес отдавна не е достатъчно просто да си създадете един WordPress сайт с безплатна тема. Ако искате да се развивате успешно, трябва също да помислите за надеждността, сигурността и скоростта на зареждане на вашия проект, за неговата оптимизация за търсачки, за дигиталния маркетинг и като цяло да следите непрекъснато новите тенденции в този динамичен бранш“ – споделя Марио Пешев, експерт в областта на уеб технологиите и основател на една от най-успешните български уеб компании DevriX.

 

По-долу можете да прочетете някои от най-значимите трендове, които според него предстои тепърва да променят интернет пазара.

 

Достъпност

 

Интернет присъствието ще става все по-достъпно, благодарение на платформите с отворен код като Joomla, Drupal и най-вече WordPress. “Все повече малки фирми, организации, каузи, отделни физически лица или групи от хора ще могат да се сдобиват с качествени сайтове. Това на свой ред ще създаде и редица предизвикателства за сигурността, произтичащи от навлизането в сектора на повече участници с малки или никакви уеб познания“ – убеден е Марио Пешев.

 

Мобилност

 

Използването на интернет през мобилни телефони и таблети отдавна надмина това през настолни компютри и тази тенденция тепърва ще се засилва. А същевременно развитието на отворени стандарти и нови версии на популярните езици като HTML5 и CSS3 ще даде предимство на уеб пред нейтив приложенията за смартфони. Търсачките също започват да дават предимство на мобилните версии и да избутват сайтовете без мобилна версия или риспонсив дизайн по-надолу при резултатите от търсенето. Всичко това ще засилва влиянието на WordPress като платформа, която по подразбиране е риспонсив.

 

Progressive web apps

 

Във връзка с развитието на мобилния интернет ще наблюдаваме и все по-бързо навлизане на т.нар. progressive web apps, които обединяват възможностите на отворените уеб стандарти с по-богатото изживяване, характерно за нейтив мобилните приложения. Това включва възможности за работа офлайн, независимост от свързаността (благодарение на т.нар. service workers технология), риспонсив дизайн, независимост от избора на браузър, опция за инсталиране, но също и за споделяне чрез линк, наличие на push notifications и др.

 

Push notifications

 

Тази специфична за мобилната среда технология позволява изпращането на кратки съобщения по всяко време и навсякъде, на база на някакви предварителни настройки или правила, независимо дали потребителят посещава конкретния сайт в момента. Това допълнително доближава изживяването в уеб среда до това, характерно за традиционните нейтив приложения.

 

Чатботове

 

Чатботовете са може би най-бързо навлизащата в живота ни форма на изкуствен интелект, колкото и тя да е несъвършена. Много е възможно да сте комуникирали с такъв, без дори да сте разбрали. Просто защото все повече телекоми, банки и други компании внедряват подобни софтуерни роботи в своето обслужване. Навлизането на чатботове за Facebook, Viber, Skype и други комуникационни платформи обещава да промени изцяло сегменти като поддръжка, дигитален маркетинг, продажби и обслужване на клиентите. А интегрирането им с уебсайтовете и уеб приложенията на компаниите ще направи онлайн средата още по-динамична.

 

Сигурността ще става все по-важна

 

През последните години станахме свидетели на нарастващ брой сериозни по мащаб уеб заплахи, включително една голяма DDoS атака срещу ключов DNS – сървър, няколко мащабни ransomware атаки и дори съмнения, че хакери може да са повлияли на изборите за президент в най-силната държава в света.

 

„Темата за информационната сигурност вече е част от новинарските емисии на големите медии и масовата публика постепенно започва да осъзнава сериозността на проблема. Въпреки това отварянето на интернет към все повече хора без технически познания ще увеличава рисковете, както и нуждата собствениците на сайтове да се информират и да се образоват по тази тема“ – добавя още Марио Пешев от DevriX.