През 2014, компания наречена Condition One пусна първия 360-градусов Oculus Rift филм. Той не претърпя кой знае какъв успех. Това беше един псевдо-документален филм, заснет с първите техники за 360-градусово снимане и честно казано, дори за тогавашните фенове на VR, продукцията беше разочароваща.

Condition One обаче продължи да работи по различни проекти и тази година основателят Данфънг Денис се завръща с част на An Inconvenient Sequel – новият документален филм за бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и глобалното затопляне, чиято премиера беше на Sundance.

Краткият филм е огромна крачка за Condition One, и пример за това колко са напреднали технологиите, както и пример за това как добре VR видео може да заснеме толкова големи пейзажи.

inconvenientmeltingice2

Какъв е жанрът?

VR мини-документален филм за природата.

Какъв е сюжетът?

Ал Гор отива в Гренландия, за да види някои от топящите се ледове, които показват много добре климатичния апокалипсис.

За какво точно става въпрос?

Истинската цел на филма е да се събудим от дълбокия сън, в който си мислим, че нищо кой знае колко опасно не се случва с природата. Във филмът може да наблюдавате реално как ледниците се топят за отрицателно време, което ще доведе до драстично покачване на нивото на морските басейни, което пък от своя страна води до погубване на крайбрежните градове.

От друга страна филмът показва изключително красиви и дълги кадри от Гренландия, от които бегло се разбира, че над света ни дебне огромната опасност наречена глобално затопляне.

Заслужава ли си гледането?

Разбира се.

Как можете да го гледате?

Melting Ice можете да гледате с Google Daydream. Condition One възнамерява да качи видеата си в YouTube може би по някое време през юли месец, но пък нищо чудно да можем да ги гледаме и по-рано.