Ако сте се разочаровали от факта, че новите лаптопи MacBook Pro от Apple нямат слот за SD карти, не сте единствени. Може би сте фотограф, който постоянно ползва слота за прехвърляне на снимки… проблемът е, че ще трябва да намерите друг начин за това ако смятате да си купите новата машина на Купертино. А защо изобщо слотът липсва при тези Pro модели? В интервю пред The Independent, Фил Шилер обясни, че едва ли не MacBook Pro няма нужда от него.

Още, Шилер допълва, че имате други варианти за прехвърляне на данни и SD слотът просто е неудобен и голям. Ето и пълния му отговор на въпроса защо новите лаптопи нямат въпросния порт:

„Поради две причини. Първо, слотът е голям и неудобен. Половината от това нещо стърчи навън. После имате много хубави и бързи USB флаш четци, а можете да ползвате както CompactFlash, така и SD. И просто така и не можахме да се решим — избрахме SD слотът защото повечето камери използват SD карта, но в крайна сметка можехме да изберем само един вариант. Така че това е до някаква степен компромис. В днешно време пък все повече и повече камери имплементират безжичен трансфер на данни. Това изглежда е много удобно. Така че смятаме, че вбъдеще ще можете да ползвате някакъв физически адаптер ако искате, или пък безжичен трансфер.“

Както виждате, Шилер и компания смятат, че безжичния пренос на данни е възможно най-удобния начин за прехвърляне на снимките ви от фотоапарат към компютър. Какво става обаче ако вашата камера няма Wi-Fi възможности? Пък и да има, тази технология все още не е чак толкова развита и преносът не става толкова бързо, колкото с SD карта. При всички положения професионалистите ще предпочетат сигурния начин чрез карта или адаптер, така че те ще са от недоволните.

Ами вие? Какво смятате — има ли смисъл или не от този слот за SD карти, който Фил Шилер нарича „голям и неудобен“? Кой вариант бихте предпочели вие?