Снимка: Google Earth

Отдавна не сме ставали свидетели на сериозен ъпдейт на Google Earth. Ето защо дойде време и за това и вчера Google ни представиха изцяло нова версия на популярното си приложение. То е не само съобразено с Material Design стандарта, ами е много по-функционално, предлага интересни интерактивни преживявания и най-важното — вече няма нужда да го сваляте; то работи директно в браузъра Chrome, под всякаква операционна система.

earth.google.com/web

Можете да достъпите Google Earth на адреса earth.google.com/web. Там ще бъдете посрещнати от кратък увод, който ви показва как да ползвате новата версия. Освен, че в Earth е включено напълно функционално Google търсене (което може да ви отведе навсякъде), можете да ползвате и бутонът „Чувствам се късметлия“, който ще ви изненада с интересна случайна дестинация.

Когато се озовете на ново място, можете да прочетете малко информация за него под формата на визитки. Информацията в тях е част от Wikipedia, но това не е всичко.

Снимка: Google Earth
Снимка: Google Earth

Бутонът „Пътешественик“ пък ще ви отведе на интересно място и ще ви служи като интерактивен екскурзовод. За тази програма Google си партнират с Улица Сезам и BBC, като в бъдеще се очакват и нови партньори.

За финал оставяме и най-интересното — голяма част от света може да бъде разгледана в 3D от птичи поглед (вижте скрийншотите). За целта трябва да натиснете бутона „3D“ в десния навигационен панел. Използвайки Shift на клавиатурата, ако разглеждате Google Earth през уеб интерфейса, можете да влачите, приближавате и завъртате изгледа.

Снимка: Google Earth
Снимка: Google Earth

Разбира се, новият Google Earth е достъпен и през Android приложението. Ако все още не сте получили ъпдейта, би трябвало той да пристигне в рамките на до няколко дни.

Какво ще кажете? Харесва ли ви новия облик на Google Earth? Споделете впечатленията си в коментарите.