Дойде времето да разберем кои са тазгодишните печеливши на Нобеловата награда по физика. Тримата учени бяха обявени на специална церемония вчера. Това са Дейвид Дж. Тоулес от Университета Вашингтон, Ф. Дънкан М. Халдейн от Принстън и Майкъл Костерлиц от Университета Браун. Наградата им бе връчена „за теоретични открития на топологичните фазови преходи и топологични фази на материята“ (theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter).

Наградата от 8 милиона шведски крони (940 000 долара) ще бъде поделена между тримата теоретични физици така — ½ за Тоулес и по ¼ за Халдейн и Костерлиц. В изявление комитетът сподели, че учените са „разкрили тайните на екзотичната материя“.

Както повечето от вас знаят, материята може да приема няколко различни състояния, или фази — твърдо, течно и газообразно са само три от основните четири такива. Другото е плазмата — йонизиран газ с изключително висока температура. Всъщност има и още няколко фази, които може да приема материята, но останалите се проявяват рядко и при изключително специфични условия. Т.нар. топологични фази са това, което тазгодишните нобелови лауреати са изследвали на теоретично ниво.

Работата на Тоулес, Халдейн и Костерлиц бе описана от комитета още като „красива математика и дълбоко прозрение във физика“. По-късно бе добавено, че областта на квантовите компютри ще има голяма полза от това откритие. Част от церемонията бе и нагледното обяснение на теорията на топографията с чифт претцели. Работата на тримата колеги е свързана тясно с явленията на необичайните фази на материята, между които свръхпроводници, свръхфлуиди и тънки магнитни равнини. На микро ниво, тези повърхности могат да бъдат считани за двумерни и там физиката работи по съвсем различен начин от тази в макросвета.