Снимка: NASA / Scott Kelly

Астронавтът Скот Кели в момента е към края на едногодишната си мисия на Международната космическа станция. През това време той извърши множество експерименти, в комбинация с това да помогне на учените да тестват как дългият престой на тялото в космоса и липсата на гравитация се отразяват на човешкия организъм. Освен това обаче, Кели стана звездата на NASA след като помогна за отглеждането на цветя на борда на станцията.

На снимката по-горе виждате едно от цветята циная, които астронавтите отгледаха в космоса през последните няколко месеца. Отглеждането им се оказало трудно, след като те започнали да увяхват, корените им да се наводняват и плесен за покрива листата им. След като експериментирали, Кели и неговите колеги успели да спасят няколко от тези цинаи и скоро те цъфнали.

Това практически не са първите цветя, пораснали в Космоса – през 2012 година астронавтът Дон Петит отгледа слънчоглед на Космическата станция, който обаче не приличаше много-много на такъв. През август миналата година пък, Скот Кели и неговите колеги отгледаха първата червена маруля в космоса.