Преди две години NASA обявиха сензационното откритие, че на повърхността на Марс тече вода. Т.нар. повтарящи се наклонени линии [recurring slope lineae, или RSLs; бел. превод] бяха забелязани за пръв път от студентът Луйендра Оя (Lujendra Ojha) в сателитни снимки от Mars Reconnaissance Orbiter. RSLs са тъмни ивици, които могат да се образуват на хълмове, ако по тях тече вода.

По-късно NASA потвърдиха откритието на Оя, като допълниха — водата, течаща на някои места по повърхността на Марс, е примесена с перхлорати (видове соли), които ѝ помагат да не замръзне при изключително ниските температури. Зимата на Червената планета може да достигне -62 градуса по Целзий. През лятото е малко по-приемливо, като около екватора температурите варират, с максимална стойност близо до 21 градуса над нулата.

Според учени от Американското геологическо проучване (US Geological Survey) обаче, това не е точно така. Те твърдят, че ивиците се формират от свличащ се надолу по хълмовете пясък, подобно дюните, които имаме тук на Земята.

Снимка: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

От USGS са разгледали снимки на общо 151 RSLs и са забелязали, че всички те се намират на хълмове с наклон 27 градуса или повече — ако някъде наклонът е по-полегат, ивици не се наблюдават.

Според геолозите все пак, откритието на Оя и NASA е факт — на Марс има вода. Те обаче твърдят, че ивиците, наблюдавани от Mars Reconnaissance Orbiter, не показват течна вода, примесена със соли. Вместо това учените смятат, че това са пясък и соли, които просто са влажни (но не достатъчно, че да създадат воден поток). Точно за това RSLs не се наблюдават при наклон по-малък от 27 градуса — ако това беше течна вода, тя щеше да тече и по по-полегати склонове.

Новото проучване не е потвърдено, а просто хипотеза. Ако обаче тя се окаже вярна, повърхността на Марс може да не излезе обитаема, както предполагахме. Учените обаче не смятат да спират с търсенето на признаци на живот на нашия космически съсед — на Марс може да има живот под повърхността, където е по-топло и където се предполага, че има доста повече вода. „Има много неща, които показват, че Марс поне е имала потенциал за живот по-рано [в историята си]. И ако това се е случило, има възможност за живот, скрит дълбоко под повърхността“, казва Майкъл Мейър (Michael Meyer), водещ учен на NASA от програмата за изследване на Марс.