Всички очакваха зелени човечета, или поне микроби, които учените от NASA да открият на повърхността на Марс. Вместо това, откритието е малко по-различно. Току що в официален стрийм по NASA TV каналa в Ustream говорителите на агенцията потвърдиха, че на повърхността на Червената планета има вода в течно състояние. Това се предполагаше дълги години, но ето че вече имаме първите сигурни данни. Откритието бе публикувано в научния журнал Nature Geosciences.

Авторът на проучватено Луйендра Оя и неговите колеги са използвали Mars Reconnaissance Orbiter на NASA, за да изследват странни тъмни ивици, които сезонно са се появявали на повърхността на Марс. Според данни те избледнявали през зимата и ставали по-широки през лятото. Това довело до предположенията, че може би става въпрос за някакъв източник на водни течения. Разбира се, течения звучи пресилено – ивиците са породени от оттичането на вода в комбинация с перхлорати (видове соли). Те помагат на водата да не замръзва дори и при температури от порядъка на -62 градуса по Целзий, каквито се наблюдават по време на марсианската зима. През лятото пък те достигат 21 градуса.

Според Оя водата, която се смесва със солите, може би се втечнява при по-високи температури и източниците ѝ вероятно са ледове някъде по повърхността. Не е изключена и възможността да става въпрос за вода под повърхността – нищо чудно някъде там да има извор на солена вода.

Сега, след като вече със сигурност знаем, че на Марс има течаща вода, вероятността за наличието на извънземен живот, и то съвсем близо до нас, се увеличава неимоверно. По време на събитието от NASA споменаха, че през 2020 година ще изпратят нов ровър на съседната ни планета, а има и други мисии, които сериозно да започнат да търсят още източници на вода и дори живот.

nasa-mars-water-2
Снимка: NASA / JPL / University of Arizona

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS