Ако все още не сте чули, от NASA възнамеряват да „заловят“ астероид. Колкото и откачено да ви звучи, това е самата истина. Идеята е да бъде поставен в орбита между Земята и Луната, където да се изпратят хора, които да го изследват и да вземат проби. За целта обаче на NASA ще им трябва помощ. Официално бе обявено, че агенцията ще търси такава от колкото се може повече космически компании.

Самата мисия ще има два етапа. Първият няма да включва екипаж и се предполага, че ще се случи през 2021 година, когато ще бъде изпратен неназован още апарат, който да залови един астероид и да го привлече до въпросната орбита между Земята и Луната. По време на втория етап, планиран за 2028 година, NASA вече ще изпратят и екип от астронавти на самия астероид.

През септември NASA започват приема на предложения от различни компании. Не бе споделено защо помощ ще се търси в частните среди, но най-вероятно причината е недостатъчното финансиране. Правителството на САЩ обяви, че не възнамерява да инвестира каквито и да било средства в тази мисия. Скоро очакваме да чуем повече за проекта – още официална информация ще бъде достъпна на 14 септември тази година.