https://www.youtube.com/watch?v=D3rDTtG1lZo

Нова технология позволява на хора, които са родени без ръце, да могат безпроблемно да карат колело или да извършват други не по-малко сложни дейности. Това е благодарение на най-сложната и технологично развита изкуствена ръка-протеза, създадена от компанията BeBionic. Тя вече е предоставена на 26-годишната Ники Ашуел от Лондон.

Компанията твърди, че тяхната протеза е съобразена с човешката физиология. Създателите поясняват, че ръката позволява несравними с досегашните възможности нива на естествено движение и точност. BeBionic са използвали технология и принципи, които са взети от конструкцията на автомобилите в състезанията Формула 1 – създаване на точни структури с миниатюрни компоненти, така че да се използва най-разумно пространството. Ръката-протеза използва сензори, които прихващат движенията на мускулите в ръцете. Всеки пръст има отделни мотори, които го задвижват, което позволява независимото им движение. Точно това и позволява на тази протеза да постигне едно много по-високо ниво на прецизност.

Цялата система е разположена върху еластична връзка, изградена от земни магнити, спомагащи за баланса между скорост и сила. Това подсилва и реалистичността на импланта. С това темпо на развитие очакваме още по-вълнуващи открития, които да могат да помогнат на още повече ограничени по някакъв начин хора.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS