За период от пет години астрономите от Рурския университет в Бохум, Германия, са наблюдавали галактиката ни Млечен път за променливи обекти. Това е станало с телескопа им в пустинята Атакама, Чили, който също така е помогнал за изготвянето на най-голямото правено до момента изображение на нашата галактика.

Когато говорим за големи астрономически изображения, то имайте предвид, че става дума за наистина големи такива. За да реализират идеята си, астрономите, начело с проф. доктор Ролф Чини от Департамента по астрофизика, са правели по една снимка на нощното небе през определени периоди, като дори снимали всеки обект по няколко пъти. Накрая всички 268 снимки били комбинирани, за да се получи едно изображение с резолюция 46 милиарда пиксела. След това обработването на цялата снимка отнело само няколко седмици и се получил файл с размер 194 гигабайта.

За да може Млечния път да бъде разгледан от всеки, който се интересува, астрономите от Бохум направили специална интернет форма – тя позволя приближение и дори намиране на определени обекти с търсачката в долния ляв ъгъл. Вижте снимката на ето този линк (Внимание, изисква сериозна връзка с интернет и отнема време, за да зареди).