Снимка: Men, Women and Children

Заглавието на статията не ви говори много, нали? И на мен. Но нека да обърнем внимание на новия филм от режисьора Джейсън Рейтман (Джуно, Благодаря ви че пушите, Високо в небето).

Самият филм е вдъхновен от интересния монолог на учения Карл Сейгън “Бледа синя точица” от научнопопулярната поредица “Космос”. В нея Сейгън описва Земята и човечеството, което е прекарало цялото си съществуване тук – ролята на човека в съществуването на Вселената и животът в космически мащаб. Монологът пък от своя страна е вдъхновен от последната снимка, направена от апарата Voyager 1 на Земята, на разстояние 6 милиарда километра от нас. Чуйте монолога тук.

“Мъже, жени и деца” започва точно с Voyager и пътуването му в космоса, като го съпътства речта на Ема Томпсън, която описва мисията му и живота на човечеството на “синята точица”. След това, продължавайки със същия тон, тя ни запознава с Дон (в ролята Адам Сандлър), който се опитва да гледа порно на компютъра на сина си, под предлог, че неговият е задръстен с джънк файлове. Дон вижда history-то в браузъра на сина си и съжалява, че той е открил какво е порно чрез интернет (а не както баща му – през старите списания под леглото). Комично-драматичното начало на филма хвърля блясък върху човечеството като вид, но и върху малкия, самотния човек, който живее своя живот, притесняван от “проблеми” като невъзможността да гледа порно.

Другите герои на филма са мажоретка, която гладува, за да може да се впише в заобикалящия свят, подтиквана от клуба на про-анорексиците; момче, което гледа видеото на Карл Сейгън за “бледата синя точица” и решава да се откаже от футбола, като започва да играе Guild Wars, понеже нищо от това няма смисъл в космически мащаб; майката, която следи Facebook профила на дъщеря си и изтрива всички съобщения, които не иска малката да види; или пък доброто момче, което дълбоко в себе си е маниак, успяващ да открие перверзния секс, който търси, само на видео в порно сайтовете. В цялата работа голяма роля има интернет като средство за комуникация – той ни отчуждава, но от друга страна и ни помага да се свързваме едни с други.

Филмът е по едноименната книга на Чад Култген и ще ви запознае с най-съкровените желания на обикновените хора, проблемите им и начина, по който те се свързват едни с други.  Новата вълна научнофантастични филми с нотка на социална драма завладява киното и това не е никак зле.