facebook-moments

Новото приложение Facebook Moments, което ви представихме, може да се окаже недостъпно за гражданите на голяма част от европейските държави. Проблемът се крие в използването на технологията за разпознаване на лица. При социалната мрежа потребителските настройки позволяват включване и изключване на възможността да се тагват профилите, които са разпознати в обработените изображения. Facebook Moments обаче работи на друг принцип – при него базата данни от разпознати лица се използва без изричното съгласие на потребителите.

Европейският съюз държи много повече на защитата на потребителите и личните им данни. Нормативната уредба, уредена в сегашното си състояние, би попречила на приложението да функционира. Това е причината Facebook Moments да не е достъпен за европейските потребители към момента.

Докато американските потребители ще могат да видят предложения за хора, които са разпознати в качените снимки, европейците ще получат известия само за хората, с които последно са комуникирали (и то ако изобщо имат достъп до приложението в някакъв момент). При тях не е задължително използването на алгоритъма за разпознаване на лица, което прави и Facebook Moments едно неефективно средство.

Очаква се и мнението на социалната мрежа за това как ще преодолеят тези проблеми и дали изобщо ще търсят начин да предложат Moments в Европа.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS