Монтирането на Международната космическа станция (ISS) започва през далечната 1998 година, когато първите ѝ модули биват доставени в орбита около Земята от ракети на Руската космическа агенция Roscosmos. Американските части пък политат с тогавашните пилотирани совалки. Астронавти обаче отиват за първи път на Космическата станция малко по-късно – първите „постоянни пребиваващи“ стъпват в ISS през 2000 година. Точно за това този месец се навършват 15 години откакто Международната космическа станция е обект на постоянно пребиваване. Проектът е успешно реализиран благодарение на съвместната работа на NASA, Европейската космическа агенция (ESA), Roscosmos, Япония и тяхната космическа програма JAXA, както и канадската CSA.

Международната космическа станция е огромно съоръжение с размерите на футболно игрище, което профучава в орбита около Земята веднъж на 90 минути. Там астронавтите и космонавтите прекарват по шест месеца всеки, извършвайки различни експерименти, проучвания и опити. Благодарение на тях светът на технологиите в днешно време се е развил до такава степен и знаем толкова много за човешкото тяло. Работата им обаче не е приключила.

В момента двама души – американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко – провеждат нещо, което не е правено до сега: те ще прекарат на борда на Космическата станция една пълна година, с което агенциите се надяват да научат достатъчно за това как липсата на гравитация за дълъг период от време се отразява на човешкото тяло и какво можем да направим по въпроса. По този начин те ще допринесат за успешни мисии до Марс някой ден.

Бъдещето на Международната космическа станция обаче е неясно. Съоръжението е финансирано до 2024 година (една година преди да навърши 25) и оттам предстои да разберем какво ще се случи. Малко вероятно е ISS да бъде рефинансирана, тъй като самата тя ще е доста остаряла. Дълго време се говори за нова космическа станция, която да я наследи и според някои източници такава ще се роди от съвместната работа на NASA и Roscosmos. Американците от своя страна отричат подобно нещо, така че тепърва предстои да разберем повече.