Микрочип.Бг

Микрочип.Бг

Да си призная честно, когато преди малко повече от месец започна да функционира първият частен регистър за домашни любимци у нас,  Микрочип.Бг., не му обърнах особено внимание.

През целия си съзнателен живот съм имала много домашни любимци, но последните години, откакто изискванията към отглеждането им се повишиха, се сблъсках с безчувственото бюрократично отношение на тези, които всъщност би трябвало да помогнат на нас стопаните да бъдем изрядни според закона.

Какво имам предвид ли?

Задължителното чипиране на кучетата и единния регистър, който трябваше вече да функционира, но за съжаление, като много други неща в България, е осакатен, труднодостъпен и абсолютно безполезен. Самата аз, като стриктен стопанин, чипирах кучето си още с третата ваксина и от тогава все слушах как ще има регистър, който ще помага на собствениците да открият изгубените си животни, както и на администрацията да осъществява по-пълен контрол за спазване на разпоредбите и законите.

Дрън, дрън, дрън…празни приказки!

Мнозинството ветеринарни лекари просто отказват да регистрират кучетата, въпреки че са чипирани при тях, четците в кабинетите са скъпи, а дори и да ги има държавната база данни не е достъпна за всички лекари – ако за зла участ изгубите своето куче, този който го е намерил и има желание да ви го върне, неминуемо ще се сблъска с всички тези проблеми. Така, разочарована от всичко, просто оставих нещата и продължих да се радвам на миговете, прекарани с моето куче, стараейки се да не мисля за възможни усложнения.

Когато моят приятел и колега Олег Петров ми подари стартов пакет за онлайн платформата Микрочип.Бг, просто не се замислих и го прибрах с идеята, че това е само още един опит на ентусиасти като мен да се преборят с бюрократичните спънки, който е обречен на провал. Вроденото ми женско любопитство обаче ме накара няколко дни след това все пак да отворя комплекта и да разгледам съдържанието му. Медальонът с баркод привлече вниманието ми и просто реших да опитам.

Регистрацията в сайта е бърза и лесна, а веднага след това въведените данни могат да бъдат прочетени с помощта на смартфон. Да, наистина е толкова лесно и бързо – вече няма нужда да търсите подходящо ателие и да чакате за гравиране на стандартните метални плочки, които трябва да се заменят, когато промените телефонния си номер, а в наше време всеки има смартфон, нали?

Пластмасовият медальон със защитно ламинирано покритие може лесно да бъде разчетен, а данните могат да бъдат променяни по всяко време. Наистина блестяща идея, която помага както на тези, които въпреки закона все още не са чипирали своя любимец, така и на тези, които са. Вече няма нужда да се търси четец, всеки смартфон е в състояние да прочете баркода и да ви каже чие куче сте намерили и как да се свържете с разтревожения му собственик.

В комплекта ще намерите и здрава халка за прикачване на медальона към нашийника, както и карта за регистрация в сайта на Микрочип Бг, която заедно с това ви дава преференциални отстъпки при партньорите на програмата. Тук е и най-хубавият момент, а именно, че създателите на проекта са отворени за вашите предложения и ако клиниката, която посещавате не е в списъка, може да я предложите и да се надявате тя да приеме присърце идеята за първия частен електронен регистър за домашни любимци в България.

Така с наша помощ постепенно ще бъдат обхванати повече клиники, а регистърът ще включи всички домашни любимци – без бюрократични спънки, напълно доброволно и най-важното бързо и лесно. Друго много важно удобство, което предлага Микрочип.БГ. е възможността да въведете датите за ваксини и обезпаразитяване и да бъдете уведомени за тях с SMS или имейл. Така вече никога няма да пропуснете важната дата, улисани във всекидневните грижи.

Пакетът за първоначална активация е на цена 36.50 лв. и може да бъде намерен в партньорската мрежа на Микрочип.БГ. или поръчан онлайн, а най-хубавото е, че от всеки закупен пакет се дарява по 1 лв на фондация Четири лапи и събраните средства ще бъдат използвани за кастрация и лечение на бездомните животни в София и страната. След първата година таксата е само 14.90 лв. и е наистина ниска, в сравнение с отстъпките и услугите, които получавате при своето членство.

Знам, че българинът като чуе за заплащане и престава да слуша, но помислете си само колко пъти ви се е налагало спешно  да търсите лекар през нощта или в почивни дни, а това понякога наистина се оказва непосилна задача и се налага да посетите някоя от денонощните клиники, което е свързано с много разходи и притеснения. С програмата на Микрочип.Бг. всеки стопанин активирал услугата има възможността да се консултира онлайн с ветеринарен специалист 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Наистина незаменима възможност, когато личният ви лекар не си вдига телефона или просто е в отпуска. Едновременно с това имате възможност и за различни отстъпки в партньорската мрежа на Микрочип.Бг., с които бързо и неусетно ще си избиете парите, дадени за таксата, като същевременно ще получите най-доброто за вашия любимец.

Трябва да си призная, че идеята на проекта ме спечели със своята простота и непринуденост и най-вече с това, че всичко е в наши ръце – вече няма да разчитаме на тежката бюрократична машина да се задвижи и най-сетне да направи нещо за нас, собствениците на кучета, които чинно си плащаме данъка всяка година, като в замяна не получаваме нищо. С Микрочип.Бг имаме възможност сами да изградим системата, предоставяща най-доброто за нашите любими четириноги приятели.

Представям си момента, в който проектът ще обхване всички големи и не толкова големи, но проверени и доверени клиники в страната, всички магазини, от които всекидневно пазаруваме, а кучетата, с които се разхождаме всеки ден в парка, ще носят гордо своите идентификационни медальони, гаранция за спокойствието на собствениците при евентуален инцидент.

Да, медальоните ми харесаха най-много като идея – толкова просто и същевременно функционално решение, за което като че ли никой до момента не се е сетил. Някой ще каже, че пластмасовото медальонче няма да издържи на темпото на нашите любимци – това съвсем не е така, пластмасата е гъвкава и здрава, а QR кодът е защитен с двойно ламинирано покритие, а ако все пак изгубите или счупите своя медальон, подмяната му става бързо, лесно и евтино, много по-удобно от поръчка и гравиране на метален аксесоар, а данните, които съдържа, се сменят за секунди чрез сайта.

След всички години, през които се борих неуспешно да изпълня задължителните според закона изисквания и се сблъсквах само с равнодушие и бюрокрация, вече се чувствам спокойна и с чисто сърце ще препоръчам Микрочип.Бг на всичките си приятели, направете го и вие, ако сте повярвали във възможността сами да успеем да изградим системата, която държавата не успя да направи ефективна и работеща толкова години!